Home » XYZprinting Da Vinci junior
XYZprinting Da Vinci junior 2017-11-02T14:39:08+00:00

Da Vinci junior voor kinderen

Bekijk Da Vinci Junior op 3dNinja.nl (395 EUR)
Bekijk Da Vinci Junior op bol.com (359 EUR)
Bekijk Da Vinci Junior op Conrad.nl (359 EUR)

3D printen is niet alleen iets voor volwassenen. Ook kinderen zijn gefascineerd door deze nieuwe techniek. De XYZprinting Da Vinci junior speelt in op deze behoefte. Misschien lijkt het een beetje vergaand om voor je kind een 3-D printer te kopen, maar volgens ons is het net een aanrader om dat wel te doen. Kinderen hebben affiniteit met nieuwe technieken. Printen in drie dimensies hoort er helemaal bij en het is dan ook geen wonder dat kinderen er interesse voor betonen. Als jouw kind ook tot die groep van kinderen behoort die helemaal weg is van 3-D printen, dan is de aanschaf van zulk een printer een goed idee. In ieder kind schuilt immers een kleine uitvinder en dan zit je met een Da Vinci junior in ieder geval al goed.

Welke 3-D printer kopen voor een kind?

De XYZprinting Da Vinci junior heeft een veelzeggende naam. Het lijkt wel of dit apparaat speciaal werd ontworpen voor kinderen. We gingen even na of deze naam ook de lading dekt. Bij een printer voor kinderen is het belangrijk dat de informatie die erbij geleverd wordt ook gemakkelijk te begrijpen is. De handleiding is in ieder geval gemakkelijk te begrijpen. De XYZprinting Da Vinci junior is in ieder geval gemakkelijk op te bouwen. Je hoeft dus geen angst te hebben dat je in een kluwen van onderdelen terechtkomt waar je niet meer uit wijs raakt. Deze 3-D printer hoeft in ieder geval niet uitgelijnd te worden en dat is alvast het grote voordeel van dit model. Het uitlijnen van een dergelijk toestel zorgt in bepaalde gevallen wel eens voor kopbrekens bij de gebruiker. Bij dit model is hier geen sprake van. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de printkoppen op de verkeerde plaats zullen terechtkomen. Tegelijk is deze printer helemaal niet duur.

Hoeveel kost een XYZprinting Da Vinci junior?

In de VS wordt dit model verkocht voor $349. In het VK bedraagt de prijs £299. In euro mogen we een prijs tussen deze beide bedragen verwachten. Wie deze printer wil kopen, moet er uiteraard rekening mee houden dat deze prijzen onderhevig zijn aan de dagwaarde van deze buitenlandse valuta. In vergelijking met andere 3-D printers is dit zeker een betaalbare prijs. Een goedkope prijs klinkt aanlokkelijk. Tegelijk vragen we ons af of dit toestel wel iets kan presteren voor zulke lage prijs. Andere budget 3-D printers kosten al gauw 800 of 900 euro en dan hebben we het nog over de budget modellen. Prijzen van boven de 1000 euro zijn vrij normaal en apparaten die 5000 euro kosten zijn geen uitzondering. Dit maakt ons toch een beetje wantrouwig tegenover deze 3-D printer.

Hoe ziet de XYZprinting Da Vinci junior eruit?

Volgens de productbeschrijving van de producent is de XYZprinting Da Vinci junior een vrij kleine printer. Gebruikers spreken echter van een robuustere verschijning die in verhouding tot het printplatform vrij log overkomt. Dit is een minpunt, maar in vergelijking met andere budget 3-D printers ziet dit apparaat er nog gestroomlijnd uit.

Welke filamenten kun je gebruiken voor de XYZprinting Da Vinci junior?

Da vinci junior filamentDe filamenten die je gebruikt voor 3-D printen zijn belangrijk. Ze bepalen namelijk in grote mate het resultaat van je creaties. Heel veel printers kunnen gebruikt worden met universele filamenten. Jammer genoeg is dit niet mogelijk met deze printer. Met dit apparaat kun je alleen filamenten gebruiken die door het merk XYZprinting zelf worden geproduceerd. Wie al ervaring heeft met 3-D printen zal weten dat de meeste filamenten gewoon op een spoel verkocht worden. Bij de XYZprinting Da Vinci junior werkt dit een beetje anders. Natuurlijk heb je hier ook de keuze tussen verschillende kleuren en mag je er zeker van zijn dat het bouwmateriaal gemakkelijk smelt eens het wordt verwarmd. De vorm waarin deze filamenten voor deze printer worden geleverd, zijn toch een beetje anders. Het spoel van de XYZprinting Da Vinci junior heeft een ingebouwde chip die zich in verbinding stelt met de printer. Zo krijgt het apparaat de informatie door die nodig is om ermee te werken. Je moet dan denken aan het soort van filament, welke kleur het heeft en hoeveel materiaal nog op het spoel zit. Deze printer is dus afhankelijk van het spoel waarin de filamenten zich bevinden om te kunnen werken. Dat is dus de reden waarom je gebonden bent aan het spoel van de XYZprinting Da Vinci junior. Filament van een ander merk zal echt niet werken, want je printer zal geen informatie doorkrijgen en bijgevolg niets kunnen printen.

Wat zijn de voor- en nadelen van de XYZprinting Da Vinci junior?

Het grote voordeel van de XYZprinting Da Vinci junior is in de eerste plaats de prijs van deze 3D – printer. Het tweede positieve punt is vast en zeker de bijgeleverde software die zeer gebruiksvriendelijk is. Verder vind je hier aan de voorkant een LCD scherm met 6 zeer handige buttons waardoor deze printer zeer gemakkelijk te bedienen is. Je gebruikt deze knoppen om de printer met filament te vullen of het filament er uit te nemen. Verder kun je hier ook de printstatus bekijken. Het is zelfs mogelijk om met een printjob te beginnen zonder dat je dit apparaat aan je computer gekoppeld is. Dit is mogelijk omdat het mogelijk is om een SD geheugenkaart in dit apparaat te steken. Dat kan omdat hiervoor een sleuf werd voorzien. De XYZprinting Da Vinci junior wordt trouwens geleverd met een SD-kaart met standaard 4 GB geheugen! Verder vind je op deze kaart ook de handleiding in PDF formaat. Deze printer wordt verder ook geleverd met een test model van een 3D print. Zo wordt het wat duidelijker wat je met deze 3D-printer zou kunnen vervaardigen. Wil je de bijgeleverde SD-kaart niet gebruiken, dan is het mogelijk om gelijk welke SD-kaart te gebruiken. Je moet er wel op letten dat je een kaart gebruikt die in FAT32 werd geformatteerd. Verder heb je ook de mogelijkheid om dit apparaat te koppelen aan een USB stick. Met de bijgeleverde software is het trouwens erg gemakkelijk om een model direct naar de printer te sturen of om het op te slaan op de SD-kaart. Wie kiest voor direct printen, moet er rekening mee houden dat het enkele seconden tot enkele minuten kan duren voor de gegevens van je model naar de printer worden gestuurd. Deze wachttijd is afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het voorwerp dat je wilt printen. Als we dit zo nalezen, dan lijkt het wel of de XYZprinting Da Vinci junior geen nadelen heeft, behalve dat dit toestel enkel werk met filament van het eigen merk. Dat is de reden waarom we als slot de prestaties van dit apparaat willen bekijken.

Hoe zit het met het prestatievermogen van de XYZprinting Da Vinci junior?

De XYZprinting Da Vinci junior is een zogenaamde FFF printer. Dit letterwoord staat voor ‘fused filament fabrication’. Dit letterwoord legt meteen ook het productieproces uit. Het filament wordt door de printkop naar de spuitkop geleid en ondertussen gesmolten. De XYZprinting Da Vinci junior beschikt maar over een spuitkop. Dit is meteen ook het grootste nadeel van deze budgetprinter. Je kunt maar met een filamentsoort en kleur tegelijk printen. Tegelijk moet je er ook mee rekening houden dat het met deze printer van 5 tot 10 uur kan duren voor een voorwerp helemaal geprint is. Dit lijkt lang, maar deze tijd komt overeen met deze van vergelijkbare modellen. Het grootste nadeel dat de tester van deze printer ondervond was dat relatief vele voorwerpen of printjobs niet tot een goed einde werden gebracht. Dit wil zeggen dat ze half werden afgewerkt of dat de printjob helemaal niet gestart werd. De tester kwam er achter dat dit probleem te wijten was aan het oppervlak van het printplatform dat nogal glad is, waardoor een object kan schuiven tijdens het printen. Dit euvel is te verhelpen door het platform in te smeren met gewone lijm zoals houtlijm of papierlijm die kinderen op school gebruiken.

Ons besluit:

Met de XYZprinting Da Vinci junior krijg je waar voor je geld. Dit is een budgetprinter met vele voordelen. De nadelen zijn:

• Je moet filament van het merk van de printer zelf kopen.
• Je kunt maar een kleur tegelijk printen.
• Het printplatform is glad en dit kan het printresultaat beïnvloeden indien je geen preventieve maatregelen neemt.

De XYZprinting Da Vinci junior wordt aan een budgetprijs verkocht. De laagste prijs die we online vonden was $ 225! Dit is in ieder geval een goede prijs/ kwaliteitverhouding.

Prijsverhouding – 96
Gebruiksvriendelijkheid – 94
Printresolutie – 83
Printsnelheid – 82
features – 83