Wat voor soort printer is de Velleman K8200?
Bekijk Velleman K8200 op Conrad.nl
(399 EUR)
De Velleman K8200 is een opvallende verschijning tussen alle beschikbare printers in zijn klasse. Dit apparaat ziet er namelijk niet uit als een printer. De Velleman K8200 wordt geleverd als bouwpakket. Na de assemblage zien we een aluminium frame verschijnen dat uitermate geschikt is om allerlei kleine 3D-objecten te vervaardigen.
Wat kun je maken met de Velleman K8200?
Met dit bouwpakket voor de 3D-printer met dezelfde naam kun je snel, eenvoudig en efficiënt kleine aantallen prototypes van modellen of ontwerpen vervaardigen. Daarbij legt de 3D-printer verschillende flinterdunne lagen van een materiaal op elkaar waarmee de printer de gewenste modellen laag voor laag opbouwt tot een driedimensionaal object.
Bij het printen wordt een driedimensionaal object vervaardigd. Dat komt tot stand doordat de 3D- printer verschillende dunne laagjes van filament (in dit geval: PLA of ABS) op elkaar legt om dit voorwerp op te bouwen. Dit proces wordt softwarematig aangestuurd. Vanaf je computer die naast de 3D-printer staat wordt een printprogramma opgestart, waarbij je een object bestand in je computer kunt opstarten. Vaak is een simpele klik op de “print” knop voldoende om het 3D printproces te starten.
Het Velleman-bouwpakket K8200 bouwt 3D-objecten tot een grootte van maximaal 20 x 20 x 20 cm wat behoorlijk groot genoemd mag worden voor een 3D-printer van ongeveer €650, – . Het printbed van dit apparaat is voldoende groot om kleine voorwerpen zoals kunstobjecten, borden en kopjes enzovoort te printen.
Veel 3D printer modellen bieden niet meer werkruimte dan 12 of 14 cm. Eventueel is het mogelijk om het printbed aan te passen aan andere formaten. Geoefende gebruikers van dergelijke printers zijn in staat om behoorlijk wat aanpassingen te maken aan hun printer om het apparaat helemaal naar eigen wens in te stellen. Gelukkig biedt ook deze printer voldoende mogelijkheden om dit tweaken zelf uit te voeren.
Materialen en filamenten
Als we kijken naar de materialen die de Velleman K8200 gebruikt dan komen we uit op ABS (acrylonitril-butadieen-stryreen-copolymeer) en PLA (polylactic Acid ofwel Polymelkzuur.) Dit zijn in de 3D printerwereld eigenlijk de meest gebruikte materialen. Er zijn ook nog talloze min of meer exotische materialen bekend maar daarvoor is deze printer niet geschikt. Je mag dit ook niet verwachten van een printer uit deze prijsklasse.
Bediening en design
De Velleman K8200 wordt geleverd als een bouwpakket. De bouwtijd van dit apparaat bedraagt ongeveer 12 uur. Een soldeerbout kunnen hanteren is absoluut noodzakelijk. Verder is het nodig om voor je deze printer koopt eerst even de montage handleiding te controleren om te verifiëren of je over voldoende technische kennis beschikt om deze printer goed in elkaar te kunnen zetten. Anders zal dit uitlopen op een teleurstelling. De bedienings- en montagehandleiding vind je online via de volgende link: http://www.k8200.be/manual/building
De K8200 bestaat uit een aluminium frame. Deze aluminiumstructuur staat garant voor veelzijdige uitbouw- en uitbreidingsmogelijkheden in combinatie met optimale stabiliteit.
De Velleman K8200 3D-printer bouwt objecten op uit PLA- of ABS filament. Voor een object van gemiddelde grootte met een gemiddelde hoeveelheid details zal de printer ongeveer 30 minuten nodig hebben.
Technologie en software
De Velleman K8200 is compatibel met RepRap-software en -firmware. Dit apparaat werkt zeer snel en nauwkeurig, ook bij hogere snelheden. De Velleman 8200 kan printen met een maximale snelheid van 350mm/s. De details kunnen bij snel printen echter wel vervagen, maar dit is afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en soms ook van het object dat je aan het printen bent. Als iets echt goed moet gebeuren en je alle details goed tot hun recht wil laten komen, moet je echt op lagere snelheid printen. De hogere snelheden zijn alleen interessant als de kwaliteit er minder toe doet.
In de handleiding wordt enkel de software van Repetier vermeld. MatterControl staat echter garant voor betere resultaten. De printresultaten met deze software zien er een stuk verfijnder uit. Het vereist behoorlijk wat aanpassingen om alles naar wens aan te passen maar uiteindelijk mag je dan ook zeer tevreden zijn met het resultaat. Als alternatief kan ook nog Slic3r gebruikt worden in combinatie met Repetier.
Wie deze 3D-printer wil gebruiken, moet er rekening mee houden dat het tunen van de software en hardware vaak geruime tijd in beslag neemt.
Voor welk soort gebruiker is de Velleman K8200 geschikt?
Dit type printer is nog niet geschikt voor het grote publiek maar voor technisch aangelegde hobbyisten. Naast MatterControl is ook de software van Slic3r populair in de community die zich met 3D printen bezig houdt. Eventueel wordt Slic3r gebruikt in combinatie met Repetier om de 3D tekening te maken, waarna dit G-code object wordt overgebracht van de laptop of desktop naar de 3D-printer om geprint te worden.
Printkwaliteit
Over de printkwaliteit kunnen we kort zijn. Die is zeer redelijk te noemen voor een printer van deze prijs. Let wel even op dat je dingen op de juiste snelheid print. Het heeft geen zin om voor de hogere snelheden te kiezen als je iets moet maken dat kwalitatief absoluut goed moet zijn, maar het feit dat je met verschillende snelheden kan spelen is zeker een meerwaarde.
Prijs
De printer wordt geleverd als bouwpakket. De assemblage tijd bedraagt ongeveer 12 uur. Deze printer is te verkrijgen vanaf €549. Je moet er echter wel snel bij zijn want dit model is nog maar beperkt leverbaar in Nederland en België. Dit is de prijs voor het basismodel. Verder kan dit apparaat worden uitgebreid met verschillende extra accessoires. Voor de basisprijs krijg je echter al een zeer complete printer in huis. Om met deze 3D-printer te kunnen printer is het noodzakelijk dat je de printer zelf in elkaar zet en omdat dit nogal technisch is, is deze machine zeker niet voor iedereen geschikt. Ben je wel erg technisch en vind je het leuk deze printer zelf in elkaar te zetten en wil je daarnaast heel veel waar voor je geld is deze 3D-printer van Velleman een zeer goede keus. Omdat de printer volledig open source is kun je alles wat je maar wilt “tweaken” aan dit apparaat en dat kan voor hobbyisten zeer interessant zijn.
Specificaties
- Categorie: 3D-printer bouwpakket
- Uitvoering: bouwpakket
- Filamenten: PLA, ABS
- Afdrukafmetingen: 20 x 20 x 20 cm
- Type extruder: enkelvoudig
- Spuitkop: 0,5 mm
- SD-aansluiting: nee
- Druklaag dikte: minimaal 0,2 mm / maximaal 0,25 mm
- Connectiviteit: USB 2.0
- Kleur: zilver
- Afmetingen printer: 45 x 60 x 60 cm
- Gewicht: 7 kg
- Voedingsspanning: 12v /DC
Voor en nadelen
Voordelen:
- Leuke printer met mogelijkheden tot tweaken.
- Gebruiksvriendelijke software met goede printresultaten.
- Het is mogelijk om op verschillende snelheden te printen maar voor goede kwaliteit print je best zo langzaam mogelijk.
- Het printbed is met 20 x 20 cm best ruim te noemen voor een printer in deze prijsklasse.
- Je kunt met meerdere soorten filamenten werken (ABS, PLA )
Nadelen:
- Het is een bouwpakket en soldeerkennis is absoluut noodzakelijk
- Je bent zeker 12 uur bezig om alles in elkaar te zetten.
- Extra onderdelen en uitbreidingsmogelijkheden nog maar beperkt leverbaar.
Ons besluit:
Voor de beginnende maar ook voor de wat gevorderde 3D-printer fanaat is dit model een prima keuze als je niet terugschrikt van wat technische obstakels zoals zelf de onderdelen aan elkaar solderen. Wie nog nooit een soldeerbout heeft vastgehad, begint hier liever niet aan en koopt beter een kant-en-klaar geleverde 3D-printer.