Bekijk Ultimaker 3 op 3dNinja.nl (3624 EUR)
Bekijk Ultimaker 3 op Conrad.nl (3599 EUR)
Bekijk Ultimaker 3 – ZELFBOUWKIT op Bol.com (1150 EUR)
De Ultimaker 3 staat bekend als een 3D-printer die objecten fabriceert van hoge kwaliteit. Het is dan ook geen wonder dat dit apparaat de voorkeur geniet van professionals uit de designwereld en iedereen die op ernstige wijze bezig is met ontwerpen in 3D. De Ultimaker 3 is net zoals de Felix pro 1 een 3D-printer van Nederlandse makelij. Het merk Ultimaker heeft een prima reputatie. Het is dan ook geen wonder dat kenners echt uitkeken naar het moment waarop dit apparaat op de markt werd gebracht. Wanneer alle ogen op iets zijn gericht, dan zijn de verwachtingen hoog. In dit review proberen we na te gaan of de Ultimaker 3 deze verwachtingen ook kan waarmaken.
De prijs van de Ultimaker 3
De Ultimaker 3 staat voor kwaliteit en voor die hoge kwaliteit moet de consument ook een prijs betalen. Het basismodel kost rond de 3000 euro en de uitgebreide versie van dit toestel kost al gauw 4000 euro. Dit is beslist geen budgetmodel dat snel even aangekocht wordt voor huis-, tuin-, en keukengebruik. Dit is een aankoop waar je even moet bij stilstaan en dat is dan ook wat we doen in dit artikel.
Wat kun je met de Ultimaker 3?
De Ultimaker 3 biedt zijn gebruikers vele mogelijkheden. Dit is een hoogtechnologisch toestel dat printen met filament gewoon heel wat gemakkelijker en gesofisticeerder maakt. De meeste gebruikers vinden dit toestel een goede investering. Je kunt deze 3D-printer gebruiken met diverse soorten van filament. Zo behoren ABS, Nylon, PLA en PVA tot de mogelijkheden. Je bent als gebruiker dus niet beperkt tot een bepaald soort van materiaal en bijgevolg vergroot dit ook het aantal ontwerpen en ontwerpen die je met deze printer kunt produceren. De Ultimaker 3 wordt professioneel gebruikt voor o.a. maquettes en wiskundige modellen. Qua grootte kan dit apparaat voorwerpen met een maximale grootte van 215 x 215 x 200 mm aan en dit is vrij groot in vergelijking met andere printers. Tegelijk mag je van deze 3D-printer een grote precisie verwachten. Dit toestel kan namelijk zeer dunne lagen materiaal aan. Een geringe dikte zoals 20 micron behoort tot de mogelijkheden en dit komt de precisie alleen maar ten goede. De maximale dikte van een printlaag bedraagt trouwens 200 micron.
Hoe ziet deze 3D-printer eruit?
De Ultimaker 3D is een apparaat waarmee je niet alleen mooie dingen kunt printen in 3D. Het toestel zelf ziet er ook mooi uit. De behuizing werd gemaakt uit wit plastic en ziet er zeer stijlvol uit. Verder wordt deze 3D-printer verlicht met ledlampjes waardoor het geheel er futuristisch uitziet. Dit toestel is vrij groot en neemt nogal veel plaats in op een doorsnee bureau. Daartegenover staat dat je hier vrij grote voorwerpen kunt mee printen en dat je tegelijk ook zeer precies kunt printen. Het loont dus zeker de moeite om een goede plaats te vinden voor deze 3D-printer.
Wat mag je verwachten van het uitgebreide model van de Ultimaker 3?
We hadden het er eerder al over. Deze 3D printer bestaat in 2 versies. De uitgebreide en duurdere versie biedt zoals je mag verwachten voor de prijs, wat meer mogelijkheden. Dit apparaat is ook een stuk hoger dan het basismodel. Hierdoor wordt het printgebied groter waardoor de geprinte voorwerpen nog groter kunnen worden. De meeste gebruikers zullen niet zulke grote voorwerpen willen printen, maar alles is afhankelijk van het doel waarvoor je de printer gebruikt. Het uitgebreide model is duidelijk bedoeld voor professionals. Er zijn nog andere verschillen. De printkop van de uitgebreide versie heeft twee verwisselbare spuitkoppen. Zo kun je twee soorten filament tegelijk gebruiken en dit opent natuurlijk perspectieven. Zo wordt het mogelijk om complexere voorwerpen te ontwerpen. Zo kun je kiezen voor een combinatie van verschillende materialen en verschillende kleuren. Om dit soort van effecten te verkrijgen, is het nodig dat je weet welk filament je moet gebruiken voor welk effect. Kortom, dit biedt vele mogelijkheden. Tegelijk vergt dit heel wat kennis en is dit voer voor geoefende gebruikers die weten dat PVA hier het best voor geschikt is omdat het oplosbaar is in water. Omdat de Ultimaker 3 kan worden gebruikt met verschillende soorten materiaal, wordt hij ook geleverd met 3 verschillende spuitkoppen die elk aangepast zijn voor andere materialen: namelijk PVA, PLA en ABS. Verder kun je deze printer ook gebruiken voor minder vaak gebruikte grondstoffen zoals nylon en copolyester. Dit is mogelijk omdat de extruders tegen hoge temperaturen bestand zijn.
Gebruiksvriendelijkheid
De Ultimaker 3 mag zeker als een gebruiksvriendelijke 3D-printer worden bestempeld. Behalve het feit dat je dit apparaat met verschillende soorten filament kunt gebruiken en daardoor meer mogelijkheden krijgt om diverse soorten voorwerpen te ontwerpen en printen, is dit toestel helemaal klaar voor gebruik wanneer je het koopt. Alles wat je als gebruiker hoeft te doen is de printer uit de doos halen en starten met printen. Het filament wordt trouwens ook meegeleverd. Dit materiaal is van de producent Ultimaker zelf en is wat dikker dan doorsnee filament. Onze ervaring leerde ons dat het echter niet nodig is om filament van het merk zelf te gebruiken. Andere merken en dunner filament werken net zo goed en geven ongeveer hetzelfde resultaat. Verder gebeurt het kalibreren van de Ultimaker 3 automatisch. Je hoeft hier niets voor te doen en dat is wel zo handig. Op het eerste zicht heeft deze 3D-printer een heleboel toeters en bellen. Dit kan voor mensen die zulke printer voor het eerst gebruiken een beetje verwarrend overkomen. Toch wijzen de relatief vele knopjes zichzelf uit en dat is wel zo handig. Wil je de knopjes niet gebruiken dan kun je de printer ook nog aansturen met de meegeleverde Cura software of met de Ultimaker app. Hoewel deze printer als gebruiksvriendelijk wordt bestempeld, doet hij er lang over om een 3D-ontwerp te printen. Dit heeft te maken met de grote nauwkeurigheid van het toestel en met de grootte van de objecten. Dat is de reden waarom deze printer niet aan beginners wordt aangeraden.
Software
Om de printer aan te sturen wordt de Cura software gebruikt. Deze software is als gewoon pakket voor de pc beschikbaar, maar er bestaat ook een app met dezelfde naam waarmee je als gebruiker de printer kunt aansturen. Cura kan gebruikt worden met macOS, Windows en Unbuntu Linux. Zo is dit pakket voor iedereen beschikbaar. Bijkomend kan de Ultimaker 3 worden aangestuurd via zowel een USB-stick als via wifi. De Cura software kan ontwerpen voor 3D inlezen, ontleden en uitvoeren. Een minpunt is wel dat je met dit programma alleen bestaande modellen kunt openen en bewerken. Het is niet mogelijk om met dit pakket of deze app nieuwe creaties te maken.
Specificaties Ultimaker 3:
- Gebruikte techniek: FFF
- Verwarmd printplatform
- Grootte van de voorwerpen: 21,5 cm x 21,5 cm x 20 cm
- Maximaal volume van de voorwerpen: 9,2 liter
- Dikte van de lagen: 20,00 tot 200,00 micron
- Diameter van de spuitkop: 0,4 mm
- Geschikt voor: ABS, Nylon, PLA, PVA
- Diameter van het filament: 0,285 cm
Voordelen en nadelen:
Voordelen:
- De beste printkwaliteit
- Deze printer kan met diverse materialen gebruikt worden
- Prima softwarepakket dat doet wat het belooft.
- Deze printer kan met verschillende soorten filament worden gebruikt.
- De printer wordt geleverd met filament van het eigen merk, maar kan ook met andere merken worden gebruikt.
Nadelen:
- Duur in aanschaf
- Het duurt lang voor je iets geprint hebt.
- De grootte van het apparaat.
- De software kan alleen ontwerpen openen en doorsturen of bewerken.
- Deze printer is niet geschikt voor beginners of voor educatieve doeleinden.