Home » Soorten filamenten voor 3D-printers
Soorten filamenten voor 3D-printers 2017-11-15T15:22:44+00:00

Soorten filamenten

Wie erover denkt een 3D-printer aan te kopen, doet er goed aan om aan de grondstoffen te denken. Vaak hebt u al een project in uw achterhoofd en om dit goed te laten slagen, is het belangrijk dat u weet welke materialen er bestaan om een voorwerp in 3D te printen. De kans is zeer groot dat u al over het woord filament heeft gehoord. Dit materiaal heeft u nodig om uw objecten en projecten te kunnen verwezenlijken. Belangrijk om weten is dat filament niet een soort van materiaal of grondstof is, maar eerder de manier waarop een grondstof wordt aangeboden aan de consument. Er bestaan dus wel degelijk verschillende soorten filament en die stellen we nu graag aan u voor. We beperken ons wel tot de standaardsoorten, omdat er momenteel al zoveel soorten op de markt zijn dat we er bijna boekdelen kunnen over schrijven.

PLA of polymelkzuur

Samen met ABS is PLA het meest gebruikte filament in 3D-printers. Dit materiaal wordt standaard aangeraden om te worden gebruikt in 3D-desktop printers en daar is een goede reden voor. PLA kent vele toepassingen. Het is een geurloos materiaal dat vormvast is. Bovendien dient het vlak van de printer niet te worden voorverwarmd om dit materiaal te gebruiken. Dit materiaal is milieuvriendelijk/ecovriendelijk en wordt vervaardigd uit hernieuwbare bronnen. PLA wordt namelijk gemaakt van maïszetmeel. Zo is er minder energie voor nodig om dit soort plastic te produceren. Dit is zeker het geval in vergelijking met traditionele plastic wat een petroleumproduct is. PLA kan gebruikt worden in de voedingsindustrie als milieuvriendelijke verpakking.

Voordelen PLA

De grootste voordelen zijn de sterkte, gebruiksvriendelijkheid en de duurzaamheid van het eindproduct. Het filament is ideaal voor hetprinten van speelgoed of producten die aan een hogere snelheid geprint worden. Met PLA krijg je ook meer gepolijste oppervlaktes. Het eindproduct heeft de neiging slechts minimaal te krimpen. Het printen met PLA gaat makkelijk wanneer de printer klaar is voor gebruik (temperatuur, juiste hoogte printoppervlak).

Nadelen PLA

Het eindproduct is licht buigzaam maar heeft de neiging om af te brokkelen. Ook is het eindproduct niet heel erg bestand tegen hitte en kan het gaan vervormen wanneer het tegen een hittebron ligt. Het product is niet oplosbaar in een of ander product.

PLA filament kopen  
Bekijk hier

EXTRUDER TEMP

180-220 °C

PRINT OPP

20-55 °C

KLEUR

VEEL

DIAMETER

1.75 mm tot 3 mm

ABS Acrylonitril Butadien Styreen

ABS wordt ook veel gebruikt als grondstof voor 3D-printers. Deze grondstof is het best geschikt voor duurzame onderdelen die tegen hoge temperaturen bestand dienen te zijn. In vergelijking met PLA is dit materiaal minder breekbaar en meer meegaand. Wanneer het gecombineerd wordt met aceton krijgt u een glans op uw afgewerkt product. Wie print met ABS moet het printvlak verwarmen. Tijdens het afkoelen moet voorkomen worden dat het object zijn vorm verliest.

Het is dezelfde grondstof die gebruikt wordt in lego blokjes en fietshelmen.

Voordelen ABS

 • ABS is een goedkope grondstof die duurzaam is, flexibel, hittebestendig en licht in massa.
 • Het is zeer sterk en kan shockimpact opvangen. Zeer interessant voor het maken van bewegingsonderdelen of elektronica omkastingen.
 • ABS is oplosbaar in aceton waardoor je de oppervlakten glad kan maken.

Nadelen ABS

Het gebruik van ABS filament heeft enkele nadelen en zorgt er voor dat ABS het tweede meestgebruikte filament is op de markt:

 • Het filament vereist een hogere smelttemperatuur als PLA.
 • Het printplatform dient verwarmd te worden zodat het eindproduct niet te snel afkoelt en vervormd. Gevoelig aan krimpen.
 • Tijdens het printen komen gevaarlijke dampen vrij. Een goede verluchting is een absolute noodzaak.
 • Het 3D printen is iets moeilijker aangezien de temperaturen zeer goed afgesteld dienen te zijn.
 • Het product is niet ecovriendelijk en niet geschikt voor de voedingsindustrie.

 

ABS filament kopen  
Bekijk hier

EXTRUDER TEMP

220-235 °C

PRINT OPP

80-110 °C

KLEUR

VEEL

DIAMETER

1.75 mm tot 3 mm

Pro Series ABS

Dit is de verbeterde, professionele versie van ABS. Ook hier is de afwerking van het eindproduct stukken beter. Het object zal er glanzend en vol van kleur uitzien. Verder zal het geprinte voorwerp bestand zijn tegen hogere temperaturen. Ook hier moet het printoppervlak voorverwarmd worden. Met dit filament krijgt u een hogere kwaliteit.

ABS filament kopen  
Bekijk hier

EXTRUDER TEMP

230-240 °C

PRINT OPP

60-80 °C

KLEUR

VEEL

DIAMETER

1.75 mm tot 3 mm

Goedkoop geproduceerde PLA

Dit is de betaalbaarste versie van PLA. Dit soort van PLA is uiterst geschikt voor wie over een klein budget beschikt of wie wil 3D-printen als hobby. Dit filament is een aanrader voor wie pas begint met 3D printen. Dit materiaal is gemakkelijk verkrijgbaar en niet moeilijk om mee te werken. Ondanks de prijs is het sterk genoeg en blijft het vormvast. Bijkomend is dit materiaal niet alleen betaalbaar, maar ook verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Glow-In-The-Dark

De naam van dit filament zegt het zelf al. Deze grondstof heeft een fluorescerende en lichtgevende uitstraling in het donker. Dit wordt dan ook veel gebruikt voor voorwerpen die baat hebben bij zulke uitstraling. We denken dan vooral aan ornamenten in de slaapkamer van de kinderen of wat dacht je van voorwerpen die in de winter of in het donker kunnen bijdragen aan een betere verkeersveiligheid.

Afhankelijk van welk materiaal er gebruikt wordt, kan men een groene, rode, gele, oranje en blauwe kleur krijgen. Diegene die gebaseerde zijn op PLA zijn niet toxisch en geschikt voor kinderen. Wanneer men zelfs wenst, kan men opteren voor de Glow-in-the-dark ABS.

U kunt tijdens het printen dezelfde instellingen gebruiken die u hanteert voor ABS of PLA. Het aanpassen van de instellingen kan er echter voor zorgen dat dit product langer licht geeft. Deze grondstof wordt voornamelijk gebruikt in de cosmetica industrie, telefoonhoesjes, speelgoed of veiligheidsproducten.

Het gebruik van dit filament is zeer makkelijk en ideaal voor beginners. Deze is gelijkaardig aan PLA-printing.

Glow-In-The-Dark heeft wel een nadeel. Het kan de spuitkop van de 3D-printer verstoppen en om dit te voorkomen gebruikt u best een spuitkop uit roestvrij staal.

NylonX Polyamide

Dit filament werd versterkt met nylon en micro carbonvezels. Dit filament is zeer sterk en geschikt voor voorwerpen die een zekere stijfheid nodig hebben en tegen een stootje moeten kunnen. Zo is dit materiaal ook bestand tegen een zekere trekkracht. Dit filament wordt aanbevolen voor thuisgebruik. De objecten die je hiermee produceert zijn vormvast en sterk. Het eindproduct heeft een matte zwarte kleur. De afgewerkte producten kunnen meteen worden gebruikt zonder dat ze verder nabehandeld dienen te worden. Hier hoeft niets aan gevijld te worden. Een acetonbad is evenmin nodig.

polymaker-filament kopen  
Bekijk hier

EXTRUDER TEMP

250-265 °C

BED TEMP

60-65 °C

KLEUR

ZWART

DIAMETER

1.75 mm tot 3 mm

ColorFabb nGen

Ook dit is een filamentsoort die ontwikkeld werd om gebruikt te worden door beginners. Met dit filament is het niet zo erg als u eens een keertje te weinig oog hebt gehad voor de instellingen van uw 3D-printer. Dit materiaal is geschikt om aan verschillende temperaturen en snelheden geprint te worden. Zo is het niet erg om minder aandacht te hebben voor de printerinstellingen. Bijkomend is dit materiaal geschikt om objecten en voorwerpen te printen waarbij in het ontwerp gebruik gemaakt werd van overgangen. Een ander voordeel is dat deze grondstof gemakkelijk door de spuitmond van de printer vloeit waardoor het weinig voorkomt dat dit onderdeel verstopt geraakt tijdens het gebruik. Dit filament is geschikt voor het vervaardigen van duurzame objecten en het eindproduct ziet er piekfijn uit. Het printerbed wordt best wel voorverwarmd om vervormingen te vermijden. ColorFabb nGen is verkrijgbaar in verschillende kleuren maar kan ook in transparant.

Nylon Polyamide

Nylon is sterk, duurzaam en veelzijdig. Daarom is het zeer geschikt om te gebruiken voor 3D-printen. Dit materiaal is dun en flexibel en hecht zich daarom gemakkelijk aan andere materialen zoals handvaten en andere onderdelen die veel te lijden krijgen. Als geprint product is nylon kleurloos, bijna natuurlijk wit en doorzichtig. Het is mogelijk om met dit materiaal in kleur te printen door er kleurstoffen aan toe te voegen na het printproces. Dit kan gedaan worden met kleurstoffen die ook voor textiel worden gebruikt. Het is wel belangrijk ermee rekening te houden dat nylon gevoelig is aan vocht. Daarom is het belangrijk om de nodige maatregelen te nemen tijdens de bewaring van zowel het filament als het afgewerkte product. Dit kunt u doen door gebruik te maken van vacuüm ruimtes of door de temperatuur te verhogen.

Voordelen Nylon

 • Kent heel veel industriële toepassingen, is licht, sterk en slijtage vast.
 • Geen schadelijke gassen die vrijkomen tijdens het printen. Wel kan waterdamp evaporeren.
 • Het product is zeer flexibel en heeft een glanzige uitstraling.
 • Geschikt voor beginners tot half gevorderde.
 • Kan gerecycleerd worden.

Nadelen Nylon

 • Absorbeert water uit de omgeving, droog bewaren.
 • Lichte krimp mogelijk tijdens het afkoelen.
 • Niet oplosbaar.

PET (PETG, PETT) Polyethyleen Terephthalaat

Natuurlijk hebt u al gehoord van PET van de gelijknamige flessen. Als filament wordt echter niet het echte PET gebruikt, maar eerder een copolymeer dat het best omschreven kan worden als PET met een extra molecule. Zo is PETG een samensmelten van PET en glycerol.

Zo kan met dit materiaal een industriële kwaliteit en sterkte worden bereikt. Dit kan het best beschreven worden als een verbeterde versie van een combinatie tussen ABS en PLA. Dit materiaal is sterker dan PLA en is toch goedgekeurd om in de voedingsindustrie te worden gebruikt. Bijkomend is het eindproduct vormvast en komen bij de productie geen geurstoffen of gassen vrij. PET wordt niet afgebroken in de natuur, maar kan wel 100% hergebruikt worden. Deze grondstof staat trouwens bekend voor haar helderheid en kan ook gebruikt worden voor het vervaardigen van tussenstukken.

Voordelen PET

 • Zeer licht van gewicht, duurzaam, sterk en kan sterke druk en impact aan.
 • Ideaal voor onderdelen.
 • PETG is flexibeler dan PET, ABS en PLA.
 • Ideaal voor beginner en halfgevorderden.
 • Heeft niet de neiging om te krimpen.
 • Recycleerbaar.
 • Geen geurhinder tijdens printen.
 • Goedgekeurd voor de voedingsindustrie.

Nadelen PET

 • PET heeft eigenlijk weinig nadelen. Eventueel dat het eindproduct kleurloos is.
 • De grondstof is niet oplosbaar.

herbruikbare PET filament kopen  
Bekijk hier

EXTRUDER TEMP

230-255 °C

BED TEMP

50-70 °C

KLEUR

VEEL

DIAMETER

1.75 mm tot 3 mm

Flexible TPE (thermoplastische elastomeren), TPU (polyurethaan) filamenten 

De eindproducten worden voornamelijk gebruikt in huishoudmateriaal, medische applicaties, schoenzolen, windstoppers voor ramen, polsbanden, smartphone hoesjes en veel meer.

De objecten die met behulp van TPE gemaakt zijn, zijn zeer flexibel en hebben een bepaalde slijtvastigheid. het product zelf is niet geschikt voor buitengebruik. Daarvoor kan men het TPC (Thermoplastic copolyester) filament gebruiken.

Printen met TPE/TPC is vrij moeilijk omdat de afstellingen van temperatuur en debiet perfect moeten kloppen. Zo is het aan te raden een printplatform van glas te gebruiken. Ook is het aangeraden om de spuittube en -kop in te smeren met olie om er voor te zorgen dat het filament uit de spuitkop komt en zo weinig mogelijk weerstand ondervindt.

Aan de andere kant heeft TPC wel heel wat voordelen: Het eindproduct is hitte resistent tot 150 °C, sterke UV en chemische resistentie en blijft super flexibel.

Het product kan niet gebruikt worden in de voedingsindustrie.

Besluit

Tot daar ons overzicht van de meest gebruikte standaard filamenten. Deze lijst is verre van volledig omdat 3D-printen steeds meer toepassingen kent en daarom het aantal materialen dat gebruikt kan worden nog steeds groeit. Wij vonden het belangrijk om ons te beperken tot standaardproducten om als kennismaking een idee te kunnen geven van de mogelijkheden van 3D-printen. Andere gebruikte grondstoffen zijn:

 • PLA in houtstructuur (cocos, eik, bamboe, berk, …),
 • High Impact Polystyrene (HIPS) als verpakkingsmateriaal in de voedingsindustrie,
 • Polyvinyl alcohol (PVA) en is oplosbaar in water, non toxisch en afbreekbaar.
 • Metal PLA / Metal ABS ideaal voor juwelen en ander handwerk.
 • Carbon Fiber filament is extreem duurzaam en licht, toch heeft het een negatief effect op de spuitkop van de 3D printer. Kies dus voor een spuitkop die tegen redelijk wat slijtage kan.
 • Lignine (BioFila) filament zorg voor een speciale structuur en gewaarwording van het product. Op dit moment zijn er 3 soorten: plaTec, zijde en linnen. Alle producten zijn 100 % biodegradabel. Printen met deze filamenten is makkelijk.
 • PC of polycarbonaat: polycarbonaat is het sterkste filament uit de hele lijst en is ook nog eens zeer hitteresistent. PC is oplosbaar in aceton.
 • Conductiviteits filamenten, ideaal voor elektronische circuits.
 • Wax (MOLDLAY) waarbij een bepaalde plastic samengevoegd is met parafinne. Ideaal voor mallen te maken.
 • PETT (T-Glase) of PolyEthylene coTrimethylene Terephthalate
 • Acrylonitrile Styrene Acrylate (ASA) is chemische en waterresistent. Ideaal voor buitenshuis.
 • Polypropylene (PP)
 • polyoxymethyleen, ook bekend alsAcetal of Polyacetal wordt gebruikt in onderdelen (tandwielen, …) en kunnen met hoge precisie gemaakt worden.
 • Polymethyl methacrylaat (PMMA)
 • Sandstone (LAYBRICK) heeft een zanderige structuur, ideaal voor modelbouw.
 • Magnesich filament: De naam zegt het zelf. De eindproducten hebben magnetische eigenschappen.
 • FPE of Flexible PolyEster

Bron: www.matterhackers.com & all3dp.com

Lees ook: 15 merken filamenten voor 3D printers