Home » Printrbot Simple Metal review
Printrbot Simple Metal review 2017-11-02T16:02:00+00:00

Wat is de Printrbot Simple Metal?

Bekijk Printrbot Simple Metal op 3dNinja.nl (825 EUR)

De Printrbot Simple Metal is niet zomaar een 3D printer. Het Californische bedrijf Printrbot heeft deze budget 3D-printer op de markt gebracht en heeft hier al drie keer de prijs voor beste budget printer mee gewonnen. Dit is reden genoeg om verder in deze materie te duiken en zo te ontdekken waarom deze printer in de goedkopere prijsklasse zo populair is. De gebruikers melden alvast dat deze machine een uitstekende printkwaliteit heeft, over een degelijk metalen frame beschikt en ook de prijs/kwaliteit verhouding wordt geprezen. De Printrbot Simple Metal heeft een werkblad van 150mm × 150mm × 150mm met daaromheen een solide stalen frame met een aluminium printkop.

Materialen / filamenten

Het standaardmodel ondersteunt alleen PLA, maar de Printrbot Simple Metal kan uitgebreid worden met een verwarmd printbed. Dit kost €120,00 en wordt aangeraden aan wie wil printen met ABS filament. Zo worden je mogelijkheden met dit apparaat vergroot.

De nieuwste uitvoering van de Printrbot Simple werd compleet uit metaal vervaardigd. De eerste modellen van dit toestel waren nog gedeeltelijk uit hout. Metalen apparaten zijn echter voordelig voor wie met verschillende soorten exotische filamenten wil printen. Daarnaast is productie van de metalen versie goedkoper. Het verbaast ons dan ook dat de houten versies nog steeds in de handel zijn. Behalve het verwarmd printbed is er nog een andere kleine upgrade nodig van de Printrbot Simple Metal om gebruik te kunnen maken van meerdere soorten filamenten. Standaard wordt alleen PLA ondersteund. Deze upgrade kost je een kleine $50,00.

De Printrbot Simple Metal is een verbeterde versie van de vroeger Printrbot Simple die als zelfbouwkit op de markt kwam en grotendeels van hout was. De verbeterde versie beschikt over een groter printplatform van 150 x 150 x 150 mm en een stalen frame met stevige gepolijste geleidingsstangen, dat uitgevoerd werd met een poedercoating. Ook andere componenten werden herbekeken, verbeterd en verstevigd. Daarbij springt de geheel in aluminium uitgevoerde direct drive extruder (de zogenaamde UBIS) helemaal in heet oog dankzij de verwisselbare opzetstukken. Het grotere printerbed geeft je de mogelijkheid om in PLA en nylon te printen op een onverwarmd oppervlak.

Design en bediening

De Printrbot Simple Metal wordt degelijk verpakt bij je thuis geleverd. De verpakking valt in de positieve zin op omdat er geen gebruikt wordt gemaakt van materiaal zoals irritant piepschuim. Die bolletjes blijven te vaak overal plakken en dan ben je uren bezig met de boel schoon te maken.

Deze 3D printer werd compleet uit metaal vervaardigd. Qua functionaliteit slaagt dit apparaat erin om 3D prints te produceren die kunnen tippen aan printers in de prijsklasse van meer dan 1000 euro.

Omdat de Printrbot Simple Metal volledig uit metaal werd gebouwd, oogt deze 3D-printer professioneler dan 3-D printers die we meer als instapmodel kunnen beschouwen. Het gewicht van deze kleine, draagbare printer geeft de gebruiker een echt gevoel van kwaliteit. Het kalibreren van het printbed gebeurt trouwens standaard automatisch. Ook dit is een verbetering op de eerdere houten versie van dit toestel. Deze 3D-printer beschikt over technische functionaliteiten die je eerder van duurdere merken verwacht.

Printkwaliteit

De printkwaliteit is precies wat je mag verwachten van een printer in deze prijsklasse zoals de Printrbot Simple Metal. Mensen die voor de eerste keer met een 3D printer gaan printen zullen versteld staan. Het is natuurlijk ook een stukje magie dat hier plaatsvind. Je laat een programma in Repetier of Cura, en drukt op “print” en een paar uur later verschijnt er een object in 3D.

Prijs

De Printrbot Simple Metal kost bij de Amerikaanse producent $899. Omgerekend naar euro komt dit neer op een prijs van ongeveer €820. Het lijkt er steeds meer op dat verschillende producenten een wedstrijd houden met als doel de goedkoopste 3D printer op de markt te brengen. De crowdfunding site Kickstarter werkt hier druk aan mee. Zo staan er nog verschillende projecten op stapel. Zo heeft de Printrbot Simple Metal in zijn klasse nog niet veel concurrentie gekregen. Er bestaan wel goedkopere 3D-printers, maar daar kun je niet hetzelfde mee bereiken.

Specificaties

 • Model: 1403
 • Platform: 150mm x 150mm x 150mm meteen aan de slag te gaan voor de basis vaardigheden voldoet hij prima. Daarnaast voelt de printer niet aan als een budget printer.
 • Printresolutie: 50 micron
 • Printsnelheid: 80mm/sec. Dit is de aanbevolen maximumsnelheid
 • Filament: 1,75mm PLA (proefmateriaal meegeleverd)
 • Extruder: aluminium extruder V2 (direct drive) met 1,75mm verwarmd sluitstuk van Ubis en een spuitkop van 0,4mm.
 • Automatisch kalibreren: automatisch kalibreren is mogelijk dankzij software om de hoogte van de Z-as te kalibreren.
 • PrintBed: Niet verwarmd – aluminium materiaal met poedercoating kleur 5052 aluminium (0,3mm niveau tolerantie)
 • Constructie: onderdelen van staal en aluminium
 • Elektronica: Printrbot Rev F Printrboard met micro-USB connector (snoer inbegrepen) en een micro SD-card aansluiting voor zelfstandig printen
 • Software: niet meegeleverd. Bij voorkeur gebruiken met Cura versie 15.04, gratis te downloaden.
 • Voltage: 12volt (bij 6 ampère). Er wordt een laptop adapter meegeleverd.
 • Motor: NEMA 17 stepper. Meer informatie om de website van deze producent.
 • Afmetingen apparaat in complete toestand: 46 x 43 x 33 cm

Software en firmware

Toen de Printrbot Simple Metal printer net op de markt kwam werd deze met Slic3r en Repetier Host gebruikt. Maar na enkele maanden werd Cura aanbevolen. Hier is wel degelijk een reden voor. Andere software geeft wel degelijk andere resultaten. De verschillen kunnen enorm zijn. In feit zou dit niet mogen kunnen. Dit is slechts een illustratie van de evolutie die 3D-printers nog moeten doormaken om gebruiksvriendelijk te zijn voor een groot publiek. De reden hiervoor is dat de software voor deze printers Open Source is. Dit ligt niet aan de printer en doet niets af aan de mogelijkheden van het apparaat zelf. De meningen over het nut van softwarebesprekingen zijn verdeeld. Sommige gebruikers willen het houden op de mogelijkheden van de standaard meegeleverde software en instellingen. Anderen willen meer informatie over mogelijke aanpassingen of het tweaken van software. Beide standpunten zijn valabel. Voor de Printrbot Simple Metal zou het optimaal zijn dat de software door de fabrikant wordt meegeleverd en dat deze het standaardpakket ook verder doorontwikkeld zodat ook de functionaliteit van het apparaat blijft groeien. Zo hoeven de gebruikers niet op zoek naar alternatieve open source software. In ieder geval is voor wat betreft de Printrbot Simple Metal de Cura software stukken beter dan het oorspronkelijke Slic3r programma. De ervaringen van gebruikers met dat programma waren vaak ronduit negatief.

Gebruikerservaringen

Zoals gebruikelijk noteren we ook dit keer weer enkele gebruikerservaringen in deze review. Een citaat willen we jullie niet onthouden: “Deze printer is een krachtpatser voor een lage prijs. Ik gebruik hem nu al meer dan een jaar en de prints zijn van perfecte kwaliteit. Een prima budget printer!”

De voordelen en nadelen

Voordelen

 • Goedkoop en eenvoudige kennismaking met 3D printen.
 • Prima kwaliteit voor eenvoudige printopdrachten.
 • Prima gebruikersondersteuning en de handleiding is ook plezierig om te lezen.

Nadelen

 • Relatief klein werkplatform. (150 x 150 mm)
 • De hele constructie is niet erg robuust.
 • Er zijn aanpassingen (tweaks) nodig om deze printer beter te laten presteren.
 • De software wordt niet standaard door de fabrikant meegeleverd, maar is als opensource te downloaden.

 

Conclusie

The Printrbot Simple Metal is een goede en goedkope printer om meteen mee aan de slag te gaan. Voor de basis vaardigheden voldoet hij prima maar verwacht geen wonderen. Daarnaast voelt de printer helemaal niet aan als een budget printer. Er zitten namelijk veel functies op die je tot nu toe alleen zag bij veel duurdere printers. Daarom slaat de printer goed voor gebruik in scholen en bij prijsbewuste mensen. Het dus is goede printer om mee te beginnen en die je later nog kunt uitbreiden, maar houd er rekening mee dat de reserve onderdelen en extra accessoires niet erg lang op voorraad gehouden worden bij de leverancier.

Prijsverhouding – 93
Gebruiksvriendelijkheid – 90
Printresolutie – 90
Printsnelheid – 87
features – 85