Home » Markforged Mark two review
Markforged Mark two review 2017-11-03T10:16:25+00:00

Wat voor soort 3D printer is de Markforged Mark two?

De Markforged Mark two is een professionele 3D-printer uit de hogere prijsklasse. Dit zie je aan alles wanneer je dit apparaat bekijkt. Het uiterlijk van dit toestel is niet alleen futuristisch, maar deze printer is gewoon heel erg innovatief. Dit is de eerste printer in zijn soort die in 3D kan werken met composietmaterialen. Hierdoor worden de objecten die je hiermee print vele malen sterker en duurzamer dan voorwerpen die geprint worden met huis-tuin- en keukenfilament.

De Markforged Mark two is een zeer geavanceerde 3D-printer die in ieder geval niet bedoeld is voor mensen die pas beginnen met 3D-printen. Deze printer is immers een staaltje van spitstechnologie dat de deuren opent voor het 3D-printen van industriële onderdelen die tegen een stootje moeten kunnen. Dit gegeven prikkelt onze nieuwsgierigheid en daarom willen we wel eens weten wat je allemaal kunt vervaardigen met de Markforged Mark two. Aan deze zeer gesofisticeerde printer hangt een heel hoog prijskaartje dat we later zullen bespreken. We willen eerst weten op het sop de kool wel waard is.

Wat kun je maken met de Markforged Mark two?

Omwille van het composietmateriaal dat je met de Markforged Mark two kunt gebruiken, heb je met dit apparaat veel meer mogelijkheden dat met de instapmodellen en 3D-printers die duidelijk voor hobbydoeleinden worden geproduceerd. We durven duidelijk te stellen dat de Markforged Mark two zich helemaal op het andere einde van het spectrum bevindt. Dit is een apparaat dat zonder enige twijfel tot het duurste marksegment behoort en bedoeld is voor professionals en ingenieurs die werken met CAD tekeningen om hun uitvindingen en proefconcepten zo professioneel mogelijk te kunnen aanbieden aan de 3D-printer. Deze mensen nemen alleen genoegen met de beste kwaliteit en dat is ook nodig indien je bezig bent met het ontwerpen van onderdelen van apparaten die op een kritieke plaats in een toestel heel wat krijgen te leiden. De ontwerpen en voorwerpen die je maakt met de Markforged Mark two zijn dus heel wat gesofisticeerder dan deze die je maakt met low budget printers.

Markforged 3d onderdelen VolkswagenOnderdelen printen voor auto’s, moto’s en vliegtuigen is geen probleem met de Markforged Mark. De sterkte van de onderdelen komt door het gebruik van 2 printkoppen waarbij één printkop een laag nylon print (basiskop) en de andere print carbon-, glasvezel of kevlar.

Filamenten voor de Markforged Mark two:

De meeste 3D-printers die momenteel op de markt zijn voor thuisgebruik, maken reeds gebruik van verschillende filamenten. Meestal gaat het om apparaten die slechts met een filament tegelijk kunnen printen. De Markforged Mark two werkt ook met filament, maar dit is composietmateriaal. Door het gebruik van composiet kunnen de beste eigenschappen van twee soorten materiaal of filament met elkaar worden gecombineerd. Het materiaal dat je nodig hebt om met de Markforged Mark two te kunnen werken, kan en mag dan ook niet vergeleken worden met de filamenten die je gebruikt om met budget printers te werken. De Markforged Mark two wordt met de volgende categorieën van materialen gebruikt: plastic en vezels. Hierna geven we een volledige lijst van de mogelijkheden: onyx, nylon, glasvezel, carbonvezel, kevlar en HSHT glasvezel. Bijkomend is het ook mogelijk om met dit apparaat met filament van metaal te printen. Hierdoor wordt meteen ook duidelijk dat je met de Markforged Mark two heel andere objecten kunt printen dan met een standaard 3D-printer.

Hoeveel kost de Markforged Mark two?

Aan de Markforged Mark two hangt een fiks prijskaartje van €16.500,00. Dit zal vele potentiële kopers meteen een beetje afschrikken. Deze prijs komt immers overeen met de prijs die je voor een 7-tal exemplaren van de goedkoopste 3D-printer koopt. Tegelijk is het duidelijk dat we dit hoogtechnologisch apparaat zeer veel tekort zouden doen indien we het zomaar vergelijken met een printer die zich helemaal onderaan het marktsegment van de 3D-printwereld bevindt. Dit zou echt een voorbeeld zijn van appels met citroenen vergelijken. We kunnen hierin heel duidelijk zijn: de Markforged Mark two werd met een heel ander doel in het achterhoofd geproduceerd dan de meeste goedkope 3D-printers die meestal voor hobbydoeleinden, recreatie of educatieve doeleinden bij kinderen en in scholen worden gebruikt. Op dit moment staat de Markforged Mark two een beetje alleen aan de top. In die zin is het dus moeilijk vergelijken met andere printers die zich in dezelfde klasse bevinden.

Specificaties van de Markforged Mark two:

 • Bedieningspaneel met Touch screen
 • Maximum volume van een geprint object: 320 mm x 132 mm x 154 mm
 • Te gebruiken met de volgende filamenten: plastic, Onyx, vezelfilament zoals carbonvezel, glasvezel, kevlar, HSHT glasvezel, deze vezel is bestand tegen een hoge temperatuur en is extra sterk.
 • Resolutie: z lagen met een dikte van 100 micron

Elke verpakking bevat:

 • De Mark Two printer, de behuizing en toegang tot de Eiger software via de Cloud
 • 800cc Onyx op een spoel
 • 100cc carbonvezel
 • 50cc glasvezel
 • 50cc kevlar
 • 50cc HSHT glasvezel
 • 1 TrueBed printbed

Welke mogelijkheden geeft de meegeleverde Eiger software?

eiger software Markforged 3d printerOm te kunnen werken met de Markforged Mark two hoef je geen extra software te downloaden of aan te kopen. Deze wordt door de producent Markforged aangeboden via de Cloud en kun je gemakkelijk daar ophalen. De software werkt via Google Chrome. Dit softwarepakket werd door de fabrikant Markforged zelf ontwikkeld voor deze printer en biedt je uitgebreide mogelijkheden om de ontwerpen van je dromen te verwezenlijken. De software van Eiger werd speciaal ontwikkeld met het werken met composietmateriaal in het achterhoofd. Bovendien kun je de Eiger software gemakkelijk in je browser gebruiken. Dit is krachtige software die je nooit in de steek zal laten. Je kunt de software gebruiken om een reeds bestaande technische tekening van bijvoorbeeld CAD te importeren en verder te optimaliseren.

De software berekent hoeveel lagen je nodig hebt. Optimaliseren kan door het aantal lagen nylon aan te passen of individuele lagen toe te voegen of weg te laten. De sterkte van het materiaal wordt ook bepaald door de richting van de vezels en kan via dit programma aangepast worden door de richting van het object te veranderen. In de meeste gevallen zullen de vezels gelegd worden in de as-richting die het langs is om zo de maximale sterkte in de lengterichting te bekomen. De vezels worden zowel aan de binnenkant als buitenkant van het object geprint. Zo krijg je dus een zachtere kern en een harde sterke buitenste laag. Zo kan je sterkte combineren met optimale prijsverhoudingen en de snelheid van het printen van onderdelen.

Een ander groot voordeel is dat je geen standaard model (.stl file) kan opladen met gemaakt met 1 materiaal en door middel van 1 druk op de knop wordt berekend hoeveel lagen nylon er worden toegevoegd aan het model.

Gebruikerservaringen met de Markforged Mark two:

De gelukkigen die de Markforged Mark two kunnen betalen of ermee hebben kunnen werken, zijn er zeer over te spreken. Ook zij vinden dat de prijs aan de dure kant is, maar dat je hier heel veel voor terugkrijgt. De Eiger software is volgens hen het neusje van de zalm. Je gebruikt deze software het best met de Chrome browser. Vervolgens moet je alleen maar je ontwerpen in .stl formaat aanleveren en de Eiger software van Markforged doet de rest. Dit maakt dat alle gebruikers hier zeer over te spreken waren. Dit is een hoogtechnologisch apparaat dat hightech resultaten combineert met ultiem gebruiksgemak.

Op het bouwplatform breng je een laagje lijm aan en je bent klaar om te starten. Met een schraper maak je het platform weer schoon.

Door het vrij grote bouwplatform kan je meerdere onderdelen tegelijkertijd printen.

Voordelen en nadelen van de Markforged Mark two:

Voordelen:

 • Hoogtechnologische 3D-printer die voldoet aan de wensen van de veeleisende gebruiker.
 • Filament van hoge kwaliteit met bijzondere eigenschappen. Mogelijkheid tot het printen van compostietmaterialen.
 • Zowel prints in plastic, vezels en metaal behoren tot de mogelijkheden.
 • Dit is een printer voor professioneel gebruik.

Nadelen:

 • De prijs.
 • Dit is geen printer voor beginners.

Ons besluit:

De Markforged Mark two bewijst dat het mogelijk is om met 3D-printen objecten te maken die duurzaam zijn en voldoen aan de wensen van ingenieurs en uitvinders die hi-tech objecten ontwerpen. Deze 3D-printer is het levende bewijs dat de 3D-techniek de kinderschoenen aan het ontgroeien is en dat is alleen maar toe te juichen. Verder wijzen de gebruikerservaringen uit dat het tevens mogelijk is om met een dergelijk apparaat technisch hoogstaande objecten en complexe technische tekeningen te laten verwerken tot het object dat de professionele ontwerper in gedachten had. Het mooist van al is dat de meegeleverde Eiger software zo gebruiksvriendelijk is, dat het ook op dit technische niveau een gebruikersvriendelijk product af te leveren. De Markforged Mark two is voor vele techneuten dan ook een verademing. Nu dient alleen de prijs nog omlaag, dan was deze printer helemaal perfect.

Prijsverhouding – 86
Gebruiksvriendelijkheid – 86
Printresolutie – 95
Printsnelheid – 96
features – 96