Home » FORMLABS FORM 2 review
FORMLABS FORM 2 review 2017-11-03T07:42:20+00:00

Waarom kiezen voor de FORMLABS FORM 2 als 3D-printer?

Bekijk Formlabs form 2 op 3dNinja.nl (3999 EUR)

Wie een 3D-printer wil kopen, gaat niet over één nacht ijs. Ten eerste moet je weten waarom je een apparaat zoals de FORMLABS FORM 2 zou willen kopen. De eerste voorwaarde waaraan een printer dient te voldoen, is dat je er iets kunt mee maken dat je niet op een andere wijze zou kunnen produceren. Bijkomend moet je er rekening mee houden dat dit model van printer vrij duur is. Je doet er dus goed aan om een kosten-batenanalyse te maken vooraleer je de aankoop van dit toestel overweegt. De FORMLABS FORM 2 levert over het algemeen goede prestaties. Daar tegenover staat dat de prijs voor dit apparaat vrij duur is. We komen op het aspect van de prijs nog later terug, want je moet niet alleen rekening houden met de prijs van de 3D-printer, maar ook met de kosten voor het materiaal dat je nodig hebt om een object mee te bouwen.

Welke techniek gebruikt de FORMLABS FORM 2?

De FORMLABS FORM 2 maakt gebruik van de SLA techniek bij het printen van een voorwerp. Dit heeft als gevolg dat je alleen massieve stukken kunt bouwen met dit apparaat. Je hebt in tegenstelling tot een FFF-printer immers niet de mogelijkheid om een hol ontwerp te maken en dit te laten printen met deze 3D-printer. Dit betekent dat je meer filament nodig hebt om hier iets mee tot stand te brengen. Dit alles heeft gevolgen voor de totale prijs die je betaalt om iets te printen met de FORMLABS FORM 2.

Welke prijs betaal je voor de FORMLABS FORM 2?

Wanneer we het hebben over de prijs van deze 3D-printer, dan moeten we een onderscheid maken tussen de prijs die je neertelt voor de printer zelf en de prijs voor de benodigdheden om te kunnen printen. In Europa betaal je voor de FORMLABS FORM 2 € 4000. Het minste wat je van deze prijs kunt zeggen is dat dit alvast geen budgetprinter is. Bijkomend komen we erachter bij het vergelijken van verschillende websites van leveranciers dat deze 3D-printer niet overal ter wereld aan dezelfde prijs wordt aangeboden. Deze 3D-printer is nog het duurst van al in Australië, waar de prijs kan oplopen tot € 5000. Bijkomend moet je als consument dan nog rekening houden met het feit dat je printer niets kan produceren zonder filament. Dit filament moet je apart aankopen en is niet zo voordelig geprijsd. Je moet hier al gauw denken aan € 150 euro per liter of kilogram.

Is de FORMLABS FORM 2 een betrouwbare printer?

We gingen met dit apparaat aan de slag en kregen er een zeer betrouwbare indruk van. Deze 3D printer presteert met een grote regelmaat en ondanks de beperking van de SLA-techniek verraste dit apparaat op andere vlakken dan weer door zijn grote flexibiliteit. Zo worden verschillende vormen van connectiviteit naadloos ondersteund door de FORMLABS FORM 2. Je kunt hiermee aan de slag met behulp van een USB-verbinding, een klassiek bedraad netwerk en natuurlijk ook met Wi-Fi.

Hoe gebruik je de FORMLABS FORM 2?

De FORMLABS FORM 2 is gemakkelijk te bedienen dankzij een groot en gebruiksvriendelijk touchscreen. Om je geprint object zo mooi mogelijk te kunnen afwerken wordt hiertoe ook een kit voor de afwerking meegeleverd. Dit is trouwens nodig als je de SLA-techniek gebruikt om te printen. Elk voorwerp dat met deze techniek wordt geproduceerd moet voor het gebruikt kan worden nog verder worden afgewerkt.

Gebruikerservaringen met de FORMLABS FORM 2:

Preform software voor Formlabs 3d printer

PREFORM software

Hoe wel dit apparaat duur is om aan te schaffen en je nog extra moet bijbetalen voor het in verhouding dure filament, is dit een zeer gebruiksvriendelijke printer. Deze 3D-printer komt gebruiksklaar uit de verpakking en hoeft niet verder geassembleerd te worden. Je hoeft er alleen hars in te doen en je kunt meteen beginnen met printen. Tijdens het printen detecteert het apparaat zelf met welk hars er geprint moet worden en zorgt hij ervoor dat het harsreservoir steeds wordt bijgevuld. De printresultaten zijn zeer behoorlijk en van hoge kwaliteit. We zijn dan ook zeer te spreken over de prestaties van dit apparaat. Goedkopere printers zoals de eerder besproken XYZprinting da Vinci Jr. produceren geprint materiaal van mindere kwaliteit dan de FORMLABS FORM 2. Deze printer levert hoge prestaties en doet dit met een betrouwbare regelmaat. Hierdoor is deze 3D-printer zeker een aanrader voor wie de voorwerpen nodig heeft die dit apparaat kan leveren.

Wat betekent SLA precies?

We hebben het eerder in dit artikel over SLA en de SLA-techniek gehad. Wie deze printer wil kopen, wil natuurlijk weten waar deze techniek voor staat en wat je ermee kunt bewerkstelligen. Het letterwoord SLA staat voor Stereolithography 3D printing. Deze techniek verschilt van de meer gebruikelijke FFF-techniek. Uit onze vorige reviews heb je mogelijk onthouden dat bij FFF het voorwerp laag per laag wordt opgebouwd. SLA gaat op een andere manier te werk. Bij deze techniek wordt het printerbed ondergedompeld in een bad met vloeibaar hars. Nadien rijst het voorwerp in 3D langzaam uit het bad op. Dit gebeurt als volgt: terwijl het printerbed langzaam in het glazen bad zakt, wordt het geheel beschenen door ultraviolet licht. Dit ultraviolet licht schijnt van onderaan door het bad van glas. Dit is de reden waarom het voorwerp er ondersteboven uitkomt. Tegelijk wordt SLA ook wel eens vergeleken met de lasertechniek. Ook hierbij zorgt licht ervoor dat het printproces wordt aangestuurd. Terwijl het hars beschenen wordt door het ultraviolet licht, wordt het patroon van het ontwerp gevormd en ontstaan op deze manier steeds meer lagen. Terwijl deze lagen langzaam maar zeker worden gevormd, komt het bouwplatform steeds meer naar boven. Het hars wordt hard en hecht zich aan het platform. Op het eind van het printproces wordt het voorwerp helemaal naar boven geduwd en komt het uit het glazen bad naar boven. Nu is het printproces afgerond. Er is echter nog een ander verschil met FFF. Bij deze techniek wordt heel wat warmte geproduceerd. Het voordeel van SLA is dat dit een koel procedé is. Een voorwerp dat je met FFF maakt, is dan weer klaar voor gebruik. Een object dat met de SLA-techniek werd vervaardigd moet je eerst onderdompelen in een bad met een sterk oplosmiddel omdat het anders lange tijd vochtig en kleverig is.

De specificaties van de FORMLABS FORM 2

Formlabs sla printer cartridge

Cartridge SLA printer FORMLABS

 • Afmetingen: 35 cm x 33 cm x 52 cm
 • Gewicht: 28 kilogram
 • Beeldscherm: een interactief touchscreen
 • Lichtbron: EN 60825-1:2007 gecertificeerd als klasse 1, 405 nanometer, 250 milliwatt ultraviolet laserlicht.
 • Connectiviteit: USB, bedraad netwerk, Ethernet, Wi-Fi
 • Grootte van het object: 14,5 x 14,5 x 17,5 cm
 • Voltage: 100 -240 Volt
 • Dikte van de bouwlaag: 25, 50, 100 of 200 micron
 • Printmateriaal: fotopolymeer hars
 • Hars bijvullen: automatische hervulling
 • Inhoud van een hars cartridge: 1 liter
 • Software: Formlabs Preform
 • Besturing
 • Formlabs sla printer update smartphonessysteem: Windows 7 of hoger, Mac OS X 10.7 of hoger

 

De voor- en nadelen van de FORMLABS FORM 2

Voordelen:

 • Een mooi design
 • Gebruiksvriendelijk apparaat
 • Goede kwaliteit van het afgewerkt product
 • De SLA-techniek werkt niet op basis van warmte
 • Notificatie via smartphone wanneer 3d model klaar is

Nadelen:

 • De SLA-techniek laat geen holle ontwerpen toe
 • De prijs van het apparaat en het te gebruiken hars
 • Het voorwerp moet na het printen verder worden afgewerkt in een speciale oplossing om ervoor te zorgen dat het object niet kleeft of niet vochtig blijft.
Prijsverhouding – 90
Gebruiksvriendelijkheid – 91
Printresolutie – 95
Printsnelheid – 94
features – 94