Home » Flashforge Finder
Flashforge Finder 2017-11-02T14:57:41+00:00

Wat is het?

Bekijk Flashforge Finder op 3dNinja.nl (699 EUR)

Bekijk Flashforge Finder op bol.com (489 EUR)

Bekijk Flashforge Finder op Conrad.nl (465 EUR)

De Flashforge Finder is een 3-D printer van het Chinese merk Flashforge. Het merk zelf beschrijft dit toestel als gemakkelijk te gebruiken, veilig en betaalbaar. Het uitzicht van deze 3-D printer oogt in ieder geval stijlvol en modern. Dit toestel kreeg trouwens de Design Award in 2016 en dit is zeker niet onverdiend. Deze 3-D printer ziet er echt mooi uit. Met deze Finder wou Flashforge een printer op de markt brengen die nog gemakkelijker te gebruiken is dan de voorgaande modellen Creator en Creator Pro. In dit review willen we dan ook nagaan of de Chinese producent hier in geslaagd is. Met dit toestel zou je direct moeten kunnen printen van zodra deze 3-D printer uit de verpakking wordt gehaald. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over moeilijkheden bij het assembleren van dit apparaat. Het zit namelijk helemaal kant-en-klaar gemonteerd in de doos. Gebruiksvriendelijker kan haast niet. Verder heeft de producent ervoor gezorgd dat de Flashforge Finder over een verwarmbaar platform beschikt en dat dit volledig afgeschermd wordt. Zo kan de gebruiker er nooit direct mee in contact komen. Om met deze printer in 3-D voorwerpen te kunnen afdrukken, gebruik je PLA. Dit is materiaal dat niet giftig is en daarom is het uitermate geschikt om gebruikt te worden door gezinnen met kinderen, in scholen of door complete beginners. Dit klinkt veelbelovend. Nu gaan we even bekijken welk soort voorwerpen je met deze 3-D printer kunt vervaardigen.

Wat kun je ermee doen?

Wie een 3-D printer wil aanschaffen, vraagt zich met grote waarschijnlijkheid af wat je er allemaal mee kunt doen. De Flashforge Finder wordt voorgesteld als een toestel voor beginners. Toch zou dit toestel unieke mogelijkheden hebben. Dit lijkt een contradictie en maakt ons een beetje sceptisch. Om de beweringen van de producent te checken lieten we een absolute beginner los op het toestel. Die had echt nog nooit een 3D-printer van dichtbij gezien en schreef zijn bevindingen gewoon op terwijl hij het apparaat testte. Dit apparaat is niet de goedkoopste printer op de markt, maar we durven toch te zeggen dat hij nog altijd in het goedkope segment valt. De prijzen vind je later terug in ons onderdeel over de prijs. De printer wordt geleverd met een spoel met filament op, een korte handleiding, een USB-stick, een snoer om het toestel aan te sluiten en een USB-kabel. Behalve deze accessoires krijg je ook nog gereedschap om het toestel in elkaar te zetten. Dit is dus een bouwpakket. We houden ons hart al vast. We hebben namelijk twee linkerhanden. De ellende begon al bij het uitpakken. Een van de elementaire onderdelen zat niet in de verpakking. Het ging om de leiding om het filament naar de spuitkop te laten lopen. Zonder deze leiding is enige vorm van 3D-printen gewoon onmogelijk. Je kunt er in deze vorm dus niks mee doen. Dit stuk zullen we dus nabestellen.

Materialen

De Flashforge Finder is een FFF printer. Dit staat voor fused filament fabrication. Er wordt dus gewerkt met gesmolten filament om een voorwerp op het printerbed te bouwen. Om een zo eenvoudig mogelijke gebruikerservaring te garanderen wordt er gekozen voor de mogelijkheid om slechts een soort van filament te gebruiken. Dit is natuurlijk gemakkelijk, maar het beperkt meteen ook de mogelijkheden die je hebt met deze 3D-printer. De Flashforge Finder werkt met PLA en dit heeft voor gevolg dat het printerbed niet moet worden voorverwarmd. Dit is zeker een voordeel voor beginner of voor mensen die een 3D-printer door kinderen willen laten gebruiken. Zo voorkom je een aantal gevaren die zulk verwarmd printerbed met zich meebrengt. Bijkomend is PLA niet giftig en dat is zeker een voordeel. Het grote nadeel is dat ingewikkeldere ontwerpen niet tot de mogelijkheden behoren. Je kunt enkel met een kleur of een soort filament tegelijk werken.

Uitzicht en design

Qua kleur ziet de Flashforge Finder er mooi uit. Het is dan wel een vierkant, maar de afgeronde hoeken geven het design een zeker cachet. De combinatie van rode en donkere plastic ziet er zeker mooi uit. Het open model geeft je de indruk dat je altijd kunt zien wat je aan het doen bent. Tegelijk maakt dit concept het uitzicht en design een beetje rudimentair. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat deze Flashforge Finder er toch wat log uitziet. De mooie kleuren zijn wel een blikvanger, maar maken de kubusachtige vorm op zich niet aantrekkelijker. Het geheel ziet er een beetje log en onafgewerkt uit en dat is spijtig. Van op een afstand hadden we net de indruk dat dit toch wel een mooi apparaat was. Er is duidelijk over het design en de uitstraling van dit toestel nagedacht, maar de afwerking laat te wensen over.

Prijs

De Flashforge Finder kost in Europa ongeveer 400 euro. Dit is niet de allergoedkoopste printer, maar het is zeker niet de duurste. Professionele printers kosten vaak duizenden euro’s en als complete beginner is het alleen maar logisch dat je niet meteen voor het duurste model met alle toeters en bellen gaat.

Specificaties

Voor we het rijtje aan specificaties gaan opnoemen, willen we zeker even meegeven dat de Flashforge Finder aangesloten kan worden op je Wifi-netwerk en dat is zeker een groot voordeel!

Gebruikte technologie

 • FFF of Fused Filament Fabrication
 • Maximale grootte van het voorwerp: 14 cm x 14 cm x 14cm
 • Dikte van de printerlagen: 100 tot 500 micron
 • Precisie van het uitlijnen: voor de XY-as 11 micron en voor de Z-as, 2,5 micron
 • Diameter van het filament: 1,75 mm
 • Diameter van de spuitkop: 0,4 mm

Afmetingen en gebruikt materiaal

 • Behuizing: vervaardigd uit een legering van plastic
 • Aantal extruders: 1
 • Afmetingen van het toestel: 42 cm x 42 cm x 42 cm
 • Afmetingen van de verpakking bij verzending: 50 cm x 50 cm x 50 cm
 • Gewicht: 20 kg
 • Gewicht in de verpakking: 28 kg

Software en firmware

 • Flashprint
 • Bestandstype: STL, OBJ
 • Ondersteunde besturingssystemen: Windows 7/ 8 / Vista, Mac OS X
 • Connectiviteit: Wi-Fi, USB Cable, USB Stick
 • Ondersteunde talen: Engels en Chinees
 • Elektriciteit: 115-230 V, 50-60 Hz, 150 W

Gebruikerservaringen:

We gaven de Flashforge Finder in de handen van een compleet onervaren beginner. Toch vond deze het niet moeilijk om met deze 3D-printer aan de slag te gaan. Het enige wat hij moest doen, was het toestel kalibreren en dat verliep zonder noemenswaardige problemen. Het apparaat wordt immers geleverd met een handleiding en deze is zeer gebruikersvriendelijk. Dankzij de interface van deze printer wordt het namelijk meteen duidelijk wat je moet doen om de Flashforge Finder aan de praat te krijgen. Het filament is gemakkelijk om te plaatsen, maar wel iets moeilijker om te wisselen. Dat is wel een minpunt. De handleiding vertelde onze man dat daarbij niet al te veel kracht mocht worden gebruikt, terwijl dit net wel nodig was. Het printen zelf kun je doen dankzij de meegeleverde software Flashprint. Hiermee kun je je voorwerp ontwerpen en printen. Een ding werkte helemaal niet en dat was de wifi-verbinding tussen onze pc en de printer. Het was handig geweest, maar geen nood: we konden ons ontwerp op een usb-stick bewaren.

De voordelen en de nadelen van de Flashforge Finder:

Voordelen:

 • De betaalbare prijs
 • Een goede handleiding
 • Gemakkelijk te kalibreren
 • Goede gratis software
 • Filament is gemakkelijk te laden

 

Nadelen

 • Geen wifi-verbinding
 • Filament is moeilijk te verwijderen
 • Log design
 • Een onderdeel ontbrak in de verpakking, maar kon worden nabesteld.

Prijsverhouding – 95
Gebruiksvriendelijkheid – 92
Printresolutie – 84
Printsnelheid – 83
features – 84