Bekijk Felix Pro 2 op 3dNinja.nl (2695 EUR)
De Felix Pro 1 is een 3D-printer van Nederlandse makelij.
Wie in Nederland of België van plan is om met 3D-printen te beginnen, zal dit zeker een interessant gegeven vinden. Sowieso is driedimensionaal printen een techniek die nog niet zo lang geleden helemaal in de kinderschoenen stond. We spreken dan over het jaar 2000. Toen was deze techniek nog niet zo bekend bij het grote publiek. De bekendheid van 3D-printen is maar pas de laatste jaren echt aan het groeien. Het is dan ook geen wonder dat deze techniek nog steeds verder wordt ontwikkeld. Er komen steeds meer modellen van dit soort nieuwe printers op de markt. Daarbij wordt het steeds moeilijker om het kaf van het koren te scheiden. Net om deze reden is het geen wonder dat we als consument voor een toestel zouden kiezen dat dicht bij ons in de buurt wordt geproduceerd. Dat is menselijk. Doen we daar echter wel goed aan? We onderzoeken het in dit review van de Felix Pro 1.
Wat is de Felix Pro 1?
De Felix Pro 1 is een 3D-printer die met de zogenaamde FDM technologie werkt. FDM is een letterwoord dat staat voor een techniek waarbij je de spuitmond van de printer kunt verplaatsen. De spuitmond van de Felix Pro 1 zorgt ervoor dat het filament dat je het best kunt omschrijven als een lange, dunne draad van thermoplastisch materiaal, in laagjes op elkaar wordt gespoten. Zo wordt het object dat je wilt maken als het ware laag per laag aangelegd. Aan het einde van het productieproces ontstaat op die wijzen een voorwerp in 3D. De meest 3D printers die aan particuliere consumenten worden verkocht, gebruiken deze techniek. FDM staat trouwens voor fused deposition modeling. De filamenten die hierbij worden gebruikt zijn gesmolten polymeren die in de meeste gevallen op spoelen worden verkocht. De Felix Pro 1 valt meteen op omdat hij met verschillende soorten filament kan worden gebruikt. ABS, PLA, PET, FilaFlex, PVA en nog andere varianten van filament kunnen allemaal met de Felix Pro 1 worden gebruikt. In tegenstelling tot andere modellen en merken van 3D-printers ben je hier dus niet gebonden aan een merk of een soort van filament. Wie dit apparaat wil aanschaffen, moet dus geen angst hebben om voor eeuwig en altijd aan hetzelfde soort van filament vast te zitten.
Technische specificaties FELIX PRO 1
Resolutie |
---|
min: 0,05 mm – max: 0,25 mm |
2 Printkoppen
0,35 mm tot 0,50 mm (composieten) |
Filamenten |
---|
Door de temperatuurrange verschillende materialen: PLA, TPE, ABS, PVA, Wood, Glass, PET(G) |
Printvolume |
---|
237x 244 x 235 mm |
Software |
---|
Felixbuilder (standaard geleverd), KiSSlicer, Simplify3D, Repetierhost (Slic3R en Cura), |
Printbed of bouwplatform |
---|
Automatische calibratie, tot 105°C en is volledig afneembaar! |
Met welke software werkt de Felix Pro 1?
De Felix Pro 1 werkt met een eigen software pakket (Felix Builder software of Simplify3D). Je hebt deze software o.a. nodig om de printer te kalibreren of uit te lijnen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de spuitkop precies op de juiste plaats staat zodat het voorwerp dat je wilt bouwen helemaal goed op het bouwplatform terechtkomt. Deze software heeft dus een belangrijke functie. Als gebruiker doe je er goed aan om deze software regelmatig te updaten. Je vindt de updates gemakkelijk terug op het internet, maar in de eerste plaats kun je de software gewoon downloaden van de site van het merk Felix zelf.
Zo ben je er als gebruiker altijd zeker van dat je software altijd goed werkt. Dit is niet alleen noodzakelijk om je product er zo goed mogelijk te laten uitzien, maar is ook een vereiste om ervoor te zorgen dat je printer geen schade oploopt tijdens het gebruik. Zo kan een slecht uitgelijnde of een slordig gekalibreerde printer ervoor zorgen dat je printplaat schade oploopt. Dit moet je natuurlijk altijd vermijden. Het klinkt misschien een beetje eng, maar het is gemakkelijk te vermijden. Wie de software van Felix installeert en altijd up to date houdt, hoeft helemaal niet meer aan kalibreren of uitlijnen te denken. Dit gebeurt allemaal door de software zelf. Wie technisch al verder staat kan er trouwens voor kiezen om de software van Felix zo in te stellen dat ook met de hand kalibreren tot de mogelijkheden behoort. Uiteraard is dit voer voor gevorderden, maar je kunt hier online professionele handleidingen voor vinden.
Is het moeilijk om de Felix software te installeren of te updaten?
De software van voor de Felix pro 1 is zoals eerder gezegd firmware van het merk zelf. Je hoeft helemaal geen universiteitsprofessor te zijn om deze software te installeren of te updaten. Het softwarepakket en de updates worden trouwens aangeleverd in handige Zipfiles.
Het onderhoud van de Felix pro 1
Net zoals bij vele andere 3D-printers haal je het beste uit de Felix Pro 1 als je dit apparaat regelmatig onderhoudt. Dit geldt vooral voor het platform waarom je creaties gebouwd worden. Het gebeurt wel vaker dat er restjes filament (TPE’s en polymeren) op achterblijven op deze plaat en dit heeft voor gevolg dat dit er kleverig gaat uitzien. Het verwijderen moet echter zorgvuldig gebeuren, anders loop je kans dat het platform beschadigd geraakt. Zo kunnen krassen en bobbels achterblijven en die vind je dan ook onderaan je afgewerkt product terug.
Om te voorkomen dat er filamentresten overblijven op het platform van je printer wordt aangeraden om de eerste bouwlaag wat dikker te maken en de eerste laag op een wat hogere temperatuur te printen dan wordt aangeraden. 10°C hoger dan aangegeven is voldoende.
Een andere mogelijkheid is dat je 2 verschillende bouwplatformen koopt:
- voor plakkerige polymeren
- voor composietmaterialen en kwalitatieve PLA prints
Handige onderhoudstips Felix pro
Problemen bij het initieel printen? Bij het inbrengen van het filament kan je er best voor zorgen dat het uiteinde niet horizontaal is maar diagonaal of schuin afgesneden.
Na het gebruik van plakkerige polymeren is het best mogelijk dat de printkop verstopt geraakt. Gebruik dan geen naalden en dergelijke om deze weer vrij te maken maar gebruik ABS filament om de printkop weer schoon te krijgen na elke printbeurt.
Veranderen van printkop (nozzles)
In principe kan je verschillende printkoppen op de Felix Pro 3D printer plaatsen: 0.35mm en 0,55mm. De laatste printkop is geschikt voor composietmaterialen te printen en het voordeel om prints sneller af te werken.
Bij het vervangen van de printkop, enkel de heater vasthouden om geen tubes en andere te beschadigen
Wat kun je maken met de Felix pro 1?
Het bouwplatform van de Felix pro 1 is wat groter dan dat van de doorsnee 3D-printer die je op de markt kunt vinden. Dit heeft voor gevolg dat je iets grotere voorwerpen kunt produceren. Bovendien is de Felix pro 1 een 3D-printer die staat voor professionele kwaliteit. Zo wordt het filament bij dit apparaat zeer zorgvuldig naar de spuitkop geleid. Dit proces wordt door de printer zelf helemaal in het oog gehouden. Wanneer er maar iets dreigt mis te lopen, wordt de aanvoer van het filament bijgesteld. Zo kan de gebruiker er helemaal zeker van zijn dat het voorwerp dat je met dit toestel print altijd van de best mogelijke kwaliteit zal zijn. Deze printer is zo geavanceerd dat hij zelf weet wanneer het printproces stilgelegd moet worden. Door deze hoogtechnologische aanpak is het mogelijk om met deze printer verfijnde ontwerpen te maken. De details worden veel beter afgewerkt dan bij budgetprinters en dat is ook de reden waarom je met de Felix pro 1 professionele ontwerpen kunt maken. Natuurlijk kan alles nog altijd beter, maar dit apparaat gaat al prat op een behoorlijke kwaliteit.
Printertips voor object met een klein basisoppervlak / footprint:
Wil je objecten printen met een klein voetoppervlak, dan hebben we enkele tips om dit gemakkelijker te laten verlopen:
- Print de eerste laag (eventueel ook de tweede laag) aan hoge temperaturen (210°C). Het filament is vloeibaar genoeg om imperfecties op te vangen.
- Print de eerste laag dikker dan de rest van de lagen. Dit kan er voor zorgen dat imperfecties van het bouwplatform worden weggewerkt zoals kalibratie onregelmatigheden, plakkerige filemantresten etc.). Zeker als je beslist om volgende langen op 0,1mm te printen.
- Print de eerste en eventueel de twee laag aan 30% van de normale snelheid voor een mooi resultaat. Dit is mogelijk met de Felix Pro series maar zeker niet met alle 3d printers.
Wat kost de Felix pro 1?
De Felix pro 1 is een 3D-printer met redelijk geavanceerde mogelijkheden. Dit betekent dat dit met grote waarschijnlijkheid ook gereflecteerd wordt in de prijs van dit toestel. Bij de producent Felix zelf vinden we dit apparaat niet meer in het huidige gamma terug, maar toch blijft deze printer zeer gegeerd. Momenteel wordt hij nog verkocht aan de prijs van € 2600. Gezien de mogelijkheden van deze printer en de afwerking van de voorwerpen die je hiermee krijgt, lijkt ons dit een goede prijs/ kwaliteitverhouding voor een professionele 3D-printer.
Bekijk Felix Pro 2 op 3dNinja.nl (2695 EUR)
Alle voor- en nadelen op een rij:
Voordelen:
- De Felix pro 1 is een 3D-printer die professioneel kan worden gebruikt.
- Dit apparaat werkt met verschillende soorten filamenten.
- De meegeleverde software is gebruiksvriendelijk en van goede kwaliteit.
- Het platform van dit apparaat is groter dan dat van andere printers uit dezelfde prijsklasse en is uitneembaar! Dit is een groot voordeel.
- Autocalibratie werkt prima en is een enorme tijdbesparing.
Nadelen:
- De software van dit apparaat moet geregeld van updates worden voorzien.
- Het niet uitvoeren van updates kan schade aan het apparaat toebrengen.
- Het platform waarop het voorwerp wordt gebouwd is vrij kwetsbaar: er blijft filament op achter en het is onderhevig aan krassen en bobbels bij eventueel onopzettelijk verkeerd gebruik.
- Dit is geen toestel voor beginners.
- Het lijkt alsof de Felix pro heel wat kracht nodig heeft om het filament aan te trekken voor gebruik. Dat mocht in een iets vloeiendere beweging gebeuren hoewel het geen impacht heeft op het printresultaat.
- Het verplaatsen van de Felix Pro series, is niet evident maar nog steeds gemakkelijker als de Makerbots, Ultimaker, prusai3 en andere.
- De pauzeknop van de printer zit wat verdoken in het menu en kan makkelijker zichtbaar gemaakt worden.
- De handleiding mist een aan features van het menu scherm. Wil je hier alles over te weten komen, dien je deze in het forum te stellen of de producent zelf te contacteren.
- Bepaalde veelgebruikte functies in het menu staan niet gegroepeerd. Het is telkens een weg afleggen om tot de gewenste functie te komen.
- De instellingen bepalen in grote mate de mooie afwerking van het model. Staan deze verkeerd ingesteld dan is het mogelijk dat bij de uiteindelijke afwerking niet genoeg filament gebruikt is om het object af te werken.
- Valt de print stil gedurende de nacht, dan krijg je geen informatie omtrent de ‘error’ die er is opgetreden zoals stroomverlies, te weinig filament of dergelijke.