3D-printers worden steeds populairder en steeds meer mensen willen er een thuis hebben. Dat is een gegeven waar we niet omheen kunnen. Voor je een 3D-printer koopt, wil je natuurlijk weten wat je in huis haalt en hoeveel je dat gaat kosten. Zeker voor beginnelingen worden goedkope printers aangeraden. Maar hoeveel kost een goedkope 3D-printer? Over welke prijsklasse spreken we dan? We zochten het even voor je uit en zetten een vijftal goedkope printers voor je op een rij.

Wat wordt bedoeld met een goedkope 3D-printer?

Natuurlijk kun je van een goedkope 3D-printer verwachten dat deze voordelig wordt geprijsd. Wie niet op de hoogte is van de gangbare prijs van deze apparaten is met deze informatie nog niet veel wijzer. Dat is de reden waarom we even uitleggen aan welke prijs je je mag verwachten. In de praktijk kost de goedkoopste 3D-printer die op de markt te vinden is ongeveer 320 euro. Tot een verkoopprijs van 1000 euro kunnen we spreken van een goedkope 3D-printer. Wij vonden online 5 van zulke apparaten die zeker de moeite waard zijn, daarom stellen we ze graag aan je voor. We beginnen met het duurste model in de rij: de Dremel 3D20 Idea Builder.

Dremel 3D20 Idea Builder

Dremel 3D20 Idea Builder kopenDe Dremel 3D20 Idea Builder is met zijn 920 euro de duurste printer in het goedkope segment. In feite bevindt dit apparaat zich op de drempel tussen de goedkope en de midprice klasse. Dit verklaart meteen de goede prijs/ kwaliteitverhouding. Van alle goedkope 3D-printers krijg je met de Dremel 3D20 Idea Builder de meeste mogelijkheden. Dit apparaat wordt onder meer gebruikt door modelbouwers en deze zijn er over het algemeen zeer over te spreken. Ondanks de relatief goedkope prijs, is dit dus geen printer die bedoeld is voor beginners die nog maar weinig weten over de 3D-techniek. Toch is dit een toestel dat specifiek werd ontworpen voor de thuisgebruiker. In vergelijking met andere modellen van Dremel kun je met deze printer maar een soort filament gebruiken. Dremel staat bekend als een kwaliteitsmerk. Dat is ook de reden dat we interesse hadden voor dit model. De kwaliteit van Dremel aan een betaalbare prijs is iets dat zeker vele consumenten zal aanspreken. Toch komt deze 3D-printer niet zo goed uit de test. De meeste gebruikers vinden hem niet zo goed presteren als de modellen die we hieronder zullen bespreken. Van alle goedkope printers die we hebben onderzocht, is deze minste aantrekkelijke voor de consument. Voor 920 euro mag je meer kwaliteit verwachten.

Velleman K 8200

De Velleman K 8200 kost ongeveer 549 euro. De Velleman K8200 is een printer die echt wel opvalt in de goedkopere klassen van 3D printers. Dit toestel ziet er niet echt uit als een doorsnee printer. Je moet er rekening mee houden dat de Velleman verkocht wordt als een bouwpakket. Je hebt behoorlijk wat tijd nodig om dit apparaat in elkaar te steken. Het is nodig dat je hierbij de nodige ervaring met een soldeerbout kunt voorleggen anders moet je hier echt niet aan beginnen. Na de assemblage kun je direct aan de gang om allerlei kleine voorwerpen te produceren. Hierbij moet je denken aan prototypes van objecten of modellen van voorwerpen die je zelf hebt bedacht. Ook deze printer werkt met filament. Hierbij heb je de keuze tussen soorten: PLA of ABS.
Je kunt je behoorlijk grote voorwerpen meemaken. Een object van 20 cm³ is geen uitzondering. Je moet hierbij denken aan kleine kunstobjecten of gebruiksvoorwerpen zoals borden en kopjes.
Een ander voordeel van deze printer is dat je een object dat niet zo groot is gemakkelijk in 30 minuten kunt printen. De gebruikte software is deze van RepRap Prusa i3. Dat wil zeggen dat je niet gebonden bent aan de software van Velleman en het ook mogelijk is om open source software te gebruiken.

Lees review

 

WANHAO DUPLICATOR I3 PLUS

De WANHAO DUPLICATOR I3 PLUS kost ongeveer 345 euro. Hiermee komt hij qua prijs iets duurder uit als de XYZprinting Da Vinci junior en de RepRap Prusa i3 die elk om en nabij de 320 euro kosten. Dit is in ieder geval een budgetprinter waarmee je toch een paar meer mogelijkheden hebt dan bij andere vergelijkbare apparaten. Je kunt dit model gebruiken met verschillende soorten filament en dit levert toch al wat meer mogelijkheden op. Jammer genoeg is het wel een printer die je zelf in elkaar moet steken. Wie niet zo’n handige Harry of Henriëtte is, en al allergische reacties vertoont bij een bouwpakket van IKEA zal dit geen fijne printer vinden.
Ook qua software biedt de WANHAO DUPLICATOR I3 PLUS een goede keuze. De software van dit merk lijkt heel erg op de software van andere merken. Dit heeft voor gevolg dat je dus ook software van deze andere merken gebruiken en dat is sowieso handig. De WANHAO DUPLICATOR I3 PLUS kun je ook met open source software gebruiken en dat is wel zo handig.

 

Lees review

 

XYZprinting Da Vinci junior

De XYZprinting Da Vinci junior kost ongeveer 325 euro. Soms is het mogelijk om dit apparaat aan een nog goedkopere prijs aan te schaffen. In tegenstelling tot sommige duurdere printers krijg je van XYZprinting wel waar voor je geld. Ook deze printer kun je maar met een soort filament gebruiken. Daar staat tegenover dat deze 3D-printer zeer geschikt is voor beginners die nog nooit eerder kennis hebben gemaakt met 3D-printen. Dit apparaat is door zijn eenvoud ook geschikt om samen met kinderen te gebruiken. Dit toestel kun je als ouder voor je kinderen kopen of als leraar in de klas gebruiken. Zo kunnen jongeren op een betaalbare manier met 3D-printen kennismaken. Het filament dat je nodig hebt om met dit toestel te kunnen printen, wordt bij de printer bijgeleverd. Dit is filament van XYZprinting zelf. Je kunt er slechts in een kleur tegelijk mee printen en je produceert enkel eenvoudige voorwerpen. Voor kinderen en beginners is dit voldoende om aanschouwelijk te maken wat je met de 3D-techniek kunt bereiken.

Lees review

 

RepRap Prusa i3

De prijs van de RepRap Prusa i3 bedraagt ongeveer 320 euro. De RepRap Prusa i3 wordt verkocht als bouwdoos. Deze bouwdoos geeft je het voordeel dat je zelf alles kunt bepalen wat je met dit apparaat kunt doen en wat niet tot de mogelijkheden behoort. Zo kun je naar eigen smaak zelf veel onderdelen toevoegen en alle stukken die niet nodig hebt gevangen vervangen door andere die je wel nodig hebt. Dit wil zeggen dat je wel wat technische kennis moet hebben om met deze printer te kunnen werken. De filamenten of grondstoffen die je nodig hebt om met deze printer te kunnen werken vind je in de webshop van het merk RepRap Prusa zelf. Deze filamenten zijn: PLA, ABS, PET en Flex. Behalve deze heb je ook nog speciale filamenten. Zo krijg je al zeker heel veel verschillende keuzes die je kunt met dit relatief goedkope toestel. De veelheid van materialen zorgt ervoor dat je heel wat verschillende voorwerpen kunt met deze budgetprinter. Dit is trouwens niet de allergoedkoopste printer, maar dit is in ieder geval wel een printer die je waar voor je geld geeft. Soms wordt dit model ook voor 375 euro verkocht, maar dan nog is dit zeker een budgetapparaat dat wel bedoeld is voor gebruikers met een behoorlijke technische kennis.

Wie met het bouwpakket aan de slag gaat, moet er ongeveer een uurtje voor uittrekken om de printer te assembleren. Om dit te kunnen doen is er ook een handleiding bij, maar die is niet altijd even duidelijk. Als je er niet uitkomt, dan kun je nog altijd een filmpje op YouTube bekijken! Vele gebruikers vinden dit een hele goede printer met heel veel mogelijkheden die je niet meteen verwacht van een budgetprinter.

Overzicht goedkope 3D printers

In onderstaande tabel vindt men een overzicht van de goedkoopste 3D printers. Opgelet. De prijzen kunnen verschillen naar gelang de aankoopplaats. De prijzen zijn indicatieprijzen op de markt.

3D Printer FILAMENT Bouwvolume prijs
XYZprinting da Vinci Mini PLA 150 x 150 x 150 325
Wanhao Duplicator i3 Plus PLA, ABS, Exotics 200 x 200 x 180 345
XYZprinting da Vinci Jr. 1.0 Pro PLA 150 x 150 x 150 450
XYZprinting da Vinci Jr. Mix 2.0 PLA 150 x 150 x 150 550
Wanhao Duplicator 4S PLA, ABS, Exotics 225 x 145 x 150 559
Flashforge Finder PLA 140 x 140 x 140 699
Printrbot Simple PLA 150 x 150 x 150 825
FlashForge Creator Pro PLS, ABS, Exotics 225 x 145 x 150 950
Prusa i3 Mk2 PLA, ABS, Exotics 250 x 210 x 200 999