Vele 3D-printers worden aangeboden als bouwpakket. Dit drukt de prijs van het apparaat. Voor vele gebruikers kan het aanlokkelijk zijn om zulk een toestel te kopen. Dat is de reden waarom we nu een overzicht geven van de beste 3D printers je zelf kunt bouwen.

RepRap Prusa i3 Pro

De RepRap prusa i3 Pro is ook bekend onder de naam Geetech Prusa i3 Pro. Het is een 3D-printer die wordt aangeboden als bouwpakket. In het pakket zit alles wat je nodig hebt om een goed werkend apparaat in elkaar te zetten. Dit bouwpakket geeft je veel vrijheid om te bepalen wat je zoal met de zelfgebouwde printer kunt doen. Zo kun je zelf onderdelen toevoegen of stukken vervangen die niet voldoen. Deze 3D-printer is erg geschikt voor de echte techneuten die er niet voor terugschrikken om een apparaat zelf helemaal vanuit het niets op te bouwen. Nadat je de meegeleverde handleiding goed gelezen hebt, kun je gaan monteren. Het is erg belangrijk deze handleiding goed door te nemen, voor je begint. Hierin staat vitale informatie om het in elkaar zetten tot een goed einde te brengen. Wie deze RepRap Prusa i3 Pro aanschaft, is er vaak erg enthousiast over.

Na de montage kun je al snel aan de slag met deze printer. Het kalibreren is namelijk vrij snel gebeurd. Dit uitlijnen is erg belangrijk voor 3D-printers. Hiermee wordt in feite het uiteindelijke printresultaat van de machine bepaald. Het is dus voornaam dat deze stap zorgvuldig uit te voeren. Nadien kun je met je zelfgebouwde printer aan de slag.

Je kunt de RepRap Prusa i3 Pro gebruiken met verschillende soorten software zoals Pronterface, Octoprint en Repetier. We merken hierbij op dat Pronterface de zwakste is van deze drie software pakketten. De beste resultaten worden bereikt met Repetier. Dit geeft je een goede controle over je 3D-printer en heeft een gebruiksvriendelijke interface. Octoprint is ook prima en is geschikt om te gebruiken in combinatie met een raspberry Pi.

De RepRap Prusa i3 Pro is wat je noemt een echte budgetprinter. Hij is in Nederland en België op de markt vanaf slechts 320 euro. Deze prijs is afhankelijk van de webwinkel waar je hem koopt. We hebben ook prijzen gezien van 370 euro. Voor dat geld heb je een prachtige 3D-printer die je zelf in elkaar hebt gezet en waardoor je ongetwijfeld wat geld hebt bespaard.

Velleman K8200

Lees review op onze site: Velleman K8200 review

Het bouwpakket van deze 3D-printer ziet er nogal apart uit. De inhoud ziet er niet uit alsof je hiermee een printer kunt bouwen. Het degelijk aluminium frame valt wel op. Het eindresultaat van dit pakket is uitermate geschikt om allerlei kleine 3D objecten te maken.

Na het monteren van het pakket verkrijg je een plateau waarop je voorwerpen print van maar liefst 20 x 20 x 20 cm groot. Dat is behoorlijk.

Het vergt wel enige moeite om dit bouwpakket goed in elkaar te zetten. Je moet rekenen op zeker 12 uur werktijd. Verder moet je beschikken over een behoorlijke technische kennis. Daarnaast is een soldeerbout een vereiste. Voor je begint te bouwen is het nodig om de handleiding helemaal door te lezen. Dit geeft je de mogelijkheid te controleren of je over voldoende technische kennis beschikt om alles zelf te kunnen installeren. Als je dit niet doet, kom je voor onvoorziene en onoverbrugbare omstandigheden te staan.

Na het bouwen kun je de printer gebruiken. Voor je dit doet moet je de software en hardware nog verder afstellen. Ook dit neemt enige tijd in beslag. Dit kan natuurlijk net een uitdaging zijn voor de techneuten onder ons. De printer is erg populair op social media en kan daar rekenen op een grote schare fans onder hobbyisten. Eventuele problemen en vragen kunnen op zulke forums gemeld worden.  Deze zelfbouwprinter is wellicht niet voor iedereen. Ben je technisch aangelegd en houd je ervan om dingen zelf uit te zoeken en af te regelen? Dan is dit een prima bouwpakket voor jou.

Het eindresultaat is de Velleman K8200 3D-printer. Deze werkt zeer snel en nauwkeurig en kan hoge snelheden aan. Dat is niet verkeerd voor een 3D-printer met een prijs van ongeveer 550 euro. Als iets echt perfect moet zijn, raden we aan om op een lagere snelheid te printen. Geïnteresseerden moeten er wel snel bij zijn want deze printer is op de Nederlandse en Belgische markt nog maar beperkt leverbaar. Het is mogelijk om dit pakket nog uit te breiden met allerlei los verkrijgbare accessoires zodat bovengenoemde prijs enkel geldt voor het basismodel.

Bekijk Velleman K8200 op Conrad.nl
(399 EUR)

Wanhao duplicator i3 Plus

Lees review op onze site: Wanhao Duplicator i3 review

De Wanhao duplicator i3 Plus is een bouwpakket waarmee je zelf je 3D printer kunt bouwen. De onderdelen worden geproduceerd in China. Het assembleren doe je zelf thuis. Wie niet zo handig is, denkt liever nog eens goed na of dit wel een goede keuze is. De Duplicator i3 Plus wordt namelijk als bouwpakket verzonden. Wie vindt dat de inhoud van het pakket bekend voorkomt, zit er niet ver naast. De Wanhao duplicator i3 Plus is namelijk ook bekend onder andere namen. Hij blijft echter erg populair. De enthousiaste online gebruikersgemeenschap is daar getuige van.

Na de montage dient de printer voor gebruik handmatig gekalibreerd te worden. Ook dit is geen klus voor beginners. Het is een belangrijke stap want het verdere printresultaat hangt er vanaf. Er wordt gelukkig een goede en duidelijke handleiding meegeleverd. Alle onderdelen en zelfs gereedschap worden meegeleverd.

Het geassembleerde resultaat, de Wanhao duplicator i3 Plus, kan met meerdere softwarepakketten worden gebruikt. De gebruiker is niet afhankelijk van de door de leverancier meegeleverde software. De gratis software is overal online verkrijgbaar en wordt regelmatig geüpdatet. Dit is het voordeel van een grote ontwikkelgemeenschap die met deze zelfbouwprinter aan de slag ging.

Gebruikers beweren dat de Wanhao duplicator i3 Plus evenwaardig is aan andere apparaten modellen die het dubbele kosten. Voor het basismodel van deze printer betaal je ongeveer 350 euro. Er zijn ook upgrades beschikbaar om de printer meer functionaliteit te geven.

In de media wordt deze printer voorgesteld als een apparaat voor iemand die zich voor het eerst op het pad van 3D-printen begeeft. Niets is echter minder waar. Hij is zeer geschikt voor ervaren 3D-enthousiastelingen. Dit zijn gebruikers die al vaker een printer hebben gebouwd. Geen enkel onderdeel heeft nog geheimen voor deze nerds. Wie het pakket al heeft aangeschaft en er niet uitkomt, kan terecht op de online community. De leden hiervan zijn zeer bereid om nieuwkomers verder te helpen. De sfeer is hier positief.

Bekijk Wanhao Duplicator I3 plus op bol.com (526 EUR)

Renkforce RF500 Maker 3D-printer

Wie het bouwpakket voor de Renkforce RF500 Maker 3D-printer koopt, krijgt na het assembleren een semiprofessionele printer met een aantal die we eerder bij veel duurdere modellen verwachten. Voor een printer van 713 euro is dat mooi meegenomen. Zo beschik je bijvoorbeeld over een lineair geleidingssysteem wat zorgt voor een grotere precisie en een perfecte afdrukkwaliteit. Dit zelfbouwmodel werkt trouwens bijna helemaal geluidloos.

Bij de ontwikkeling van dit bouwpakket waren factoren zoals duurzaamheid en het verkrijgen van een apparaat dat naar verloop van tijd zijn waarde behoudt de voornaamste uitgangspunten. Dat merk je aan de massieve grondstoffen die langer mee gaan. In dit bouwpakket zal je geen plastic aantreffen. De printertafel zelf is uit aluminium gefreesd.

De Renkforce RF500 Maker 3D-printer wordt geleverd met een verbeterde Bowden-extruder. Dit geeft prachtige printresultaten. Bijna elk soort van filament is geschikt voor dit zelfbouwapparaat. Om nog betere resultaten te krijgen, wordt dit pakket geleverd met speciale hechtfolie.

Het ontwerp van deze zelfbouw Renkforce RF500 Maker 3D-printer is vrij opmerkelijk is. De RF500 is aan de zijkanten open. Je kunt van alle kanten goed in het apparaat kijken, zodat je ook het printproces goed kunt volgen. Dit is iets wat we bij weinig printers tegenkomen. Als extra kun je het apparaat aan de zijkanten overkappen met plexiglas. Als je daarnaast ook nog de verwarmingsmat aanschaft die als extra accessoire beschikbaar is, heb je een printer zich kan meten met de besten.

Qua software is het alles open source wat de klok slaat. Dit is gunstig want op deze manier heb je volop keuze als de meegeleverde Marlin-firmware en de open-source software van Repetier je niet bevallen. Andere slicers die je online kunt vinden, zullen zeker werken met deze 3D-printer.

MakerBot Replicator 2

De MakerBot Replicator 2 is een professionele 3D-printer die vrij makkelijk te bedienen is. Je kunt je 3D-tekening via USB of zelfs via wifi naar de printer versturen. De Replicator is het topmodel van dit merk en maakt gebruik van FDM als printtechniek waarbij het werkstuk laag voor laag wordt opgebouwd. Een bewezen techniek voor 3D-printen. Het is geen goedkope printer en de prijzen zijn vanaf 2000 euro maar we komen ook webwinkels tegen waar hij voor 2299 euro te koop staat. Even goed rondkijken is dus het advies. Het is vooral opletten wat voor extra’s er meegeleverd worden. Anders kun je niet goed vergelijken.

De printer beschikt over een verwarmde printkamer. Dit geeft betere resultaten. Het eindresultaat van dit bouwpakket beschikt over maar liefst twee printkoppen. Printen met twee kleuren tegelijk behoort daardoor tot de mogelijkheden. Deze printkoppen zijn verder helemaal afgeregeld voor het printen in ABS. Via de ingebouwde camera kun je alles goed in de gaten houden tijdens het printen, ook op afstand. Ook is de printer aan de zijkanten doorschijnend zodat je het printproces ook op die manier kunt blijven volgen.

Informatie over het bouwpakket voor de MakerBot Replicator 2 is eerder moeilijk te vinden. Toch wordt deze printer nog steeds als zelfbouwmodel aangeboden. De onderdelen kun je o.a. aanschaffen op sites die speciaal hieraan gewijd zijn. Zo is het mogelijk om je printer steeds verder uit te breiden. Dit heeft wel voor gevolg dat de basisprijs steeds verder wordt overschreden. Je krijgt hier wel een geavanceerd apparaat voor in de plaats.

  • Makerbot Replicator mini bij Conrad.nl – 1700 EUR