Naast de originele Prusa i3 3d printer zijn er op de markt nog heel wat Prusa i3 clone printers die vrijwel evengoed bruikbaar zijn om 3d prints te maken. Maar hoe maak je nu een keuze tussen het grote aanbod van Prusa printers en clones?

De Prusa i3 printers

Het was Mr. Prusa die onder het RepRap project een zelfbouw 3d printer ontwikkelde waardoor iedereen in staat was een 3d printer aan een schappelijke prijs aan te kopen. De Prusa i3 printer werd een succes maar gaf aanleiding tot de ontwikkeling van heel wat clone Prusa i3 printers die aan een nog lagere prijs worden aangeboden.

Op dit moment worden er over de hele wereld Prusa i3 clone printers aangeboden. Zo kan je reeds een clone zelfbouw 3D printer kopen voor maar slechts 120 EUR (Aziatisch model) terwijl het originele model, de Prusa I3 MK2 ongeveer 850 EUR kost. Dan rijst natuurlijk de vraag, welke printer koop ik? Welke zelfbouw 3d printer is geschikt voor mij?

Waarom zou je kiezen voor een Prusa i3 clone?

De goedkoopste en populairste Prusa kopie, is de Anet A8 3d printer die slechts 120 EUR kost. Dat is eigenlijk een ongelofelijke lage prijs voor een 3d printer wanneer men denkt aan de R&D dat er vooraf gegaan is. We gebruiken deze printer als basis in de vergelijking met de originele Prusa i3 MK2. De Anet A8 is in principe een goed instapmodel om kennis te maken met FDM 3D printing. Als je budget beperkt is, dan is dit zeker een van de betere opties. Je kan er effectief mooie 3d modellen mee printen ook al zou je het niet verwachten aan zo’n lage prijs. Andere bekende Prusa clones zijn: Geeetech Pro C dual, Geeetech Aluminium, Anet E10 etc. 

Wat maakt de originele Prusa I3 MK zo geweldig?

Het belangrijkste verschil tussen deze 2 printers naast het prijsverschil natuurlijk:

  • De kwaliteit van de software.
  • De kwaliteit van de onderdelen/accessoires.
  • Opbouwhandleiding en support.
  • Gebruikerservaring

Handleiding en support

Om de Anet A8 te bouwen, heb je zeker wat technische vaardigheid nodig om wegwijs te geraken in de niet al te duidelijke instructieboekje. Als je de Anet A8 in elkaar steekt, kan het gerust zijn dat er ergens bepaalde t-fittings en dergelijke niet goed uitgefreesd zijn en je zelf nog wat moet bijvijlen om alles mooi te laten passen. Het is dus een steile leercurve wanneer je begint met de Anet A8. Dit zal je niet voorhebben met de Prusa I3 MK modellen. Alles is gecheckt en nog eens dubbel gecheckt voor de producten naar de eindklant worden verstuurd.

Is er toch een probleem met je Anet A8, dan kan het heel wat tijd in beslag nemen om iemand te contacteren die het probleem kan vaststellen en er een gepaste oplossing voor kan geven. Dien je bijkomende onderdelen te bestellen, dan kan het soms meer dan een maand vooraleer je ze ontvangen hebt. Dat heeft toch wel een grote impact op de algemene gebruikerservaring vind ik, wat dikwijls vergeten wordt.

De kwaliteit

Printen met de Anet 8 vergt heel wat geduld om een mooie perfecte print te bekomen. Daarbij heeft de Anet A8 geen automatische printplatform autolevel systeem wat kan zorgen voor heel wat frustratie. Staat het printplatform niet waterpas, zal je nooit een mooie 3d print kunnen maken. Het voordeel is wel dat je voor deze printer heel wat extra opties en accessoires kan bijkopen. Dan zit je met een hoger kostenplaatje en moet je zelf maar eens overwegen of het dit waard is.

De MK2 heeft een min. printresolutie van om en bij de 0,05 mm terwijl de Anet A8 het moet stellen met 0,1 mm. Daarbij is de overdracht van het 3D model via de software specifieker bij de MK2 (0,005 mm). Beide factoren zorgen er namelijk voor dat de MK2 mooiere afgewerkte modellen kan printen die overeenkomen met het getekend model via de bijgeleverde 3D Software.

Het moederbord van de Prusa i3 MK kost evenveel als de hele Anet A8 3d printer. Wat je er wel van kan verwachten is dat het moederbord van de MK van hogere kwaliteit is en dus je 3D printer veel langer mee gaat (getest door externe partijen) en waarbij je eveneens snellere en betere prints kunt maken. Je zult een echte hobbyist of professional nooit een Anet A8 printer zien gebruiken. Gebruik van deze printer op lange termijn zorgt voor heel wat frustraties en kostbare tijd die je erin stopt.

prusa i3 printer kopen

Goede 3d software maakt het 3d printen plezant!

Vergeet niet dat een goed 3D softwarepakket eveneens belangrijk is. Hoe kan je namelijk mooie 3d prints maken wanneer men geen goed software pakket heeft? Goedkope Prusa clones hebben een bijgeleverd software pakket dat lijkt op een afkooksel van de Cura software. Dikwijls zijn er geen goede handleidingen beschikbaar en het uitdokteren ervan neemt heel wat tijd in beslag. Ben je een 3D-guru, dan zal dat geen probleem vormen maar een beginneling kan er amper weg mee.

De gebruikerservaring

Ik vind het zelf een beetje contradictorisch. In principe is het Anet A8 model ideaal voor mensen met een beperkt budget. Dat zijn dan ook mensen die voor de eerste keer kennis willen maken met 3D printen want anders koop je zulke printer niet. Maar het gebruikersgemak, support en de kwaliteit van de 3d printer is soms ver te zoeken waardoor het model toch niet zo geschikt is voor beginnelingen. Tenzij je echt redelijk wat technische talenten hebt, dan kan je gerust een Anet A8 3d printer aanschaffen.

Kiezen voor het origineel of de clone?

De originele Prusa is gebouwd op open source software: Sli3r. Het is logische dat het geld voor die investering van ergens moet komen. Het geld dat gebruikt wordt bij de verkoop van de originele Prusa I3 MK modellen, wordt ook gebruikt om de software en hardware te verbeteren. Kiezen de meeste klanten voor clone modellen, dan zal R&D van de originele 3D printers stagneren maar ook onrechtstreeks de verbetering van de clone modellen.

Dus aan jou de keuze. Heb je echter maar een beperkt budget, kan je opteren voor een kloon zelfbouw 3d printer. Ander zou ik kiezen voor het originele model dat uiteindelijk kwalitatiever is, langer meegaat, een fijne gebruikerservaring geeft en R&D stimuleert om nog betere 3d printer modellen op de markt te brengen.

Ik kan geen originele Prusa 3D printer kopen

Je hebt gewoon onvoldoende budget en je moet het stellen met minder. Dan heb ik nog wel een aantal tips die de gebruikerservaring van een Prusa clone wel wat omhoog krikken:

  1. Heb je een clone 3D printer met acryl frame, vervang deze door hout of, de voorkeur gaat uit naar metaal. Acryl heeft de neiging om te vervormen en je hoort het al, vergeet die mooie prints maar!
  2. Vervang het printplatform door een degelijk merk: PEI (Prusa i3 MK), Print Bite, Buildtak, Lokbuild.
  3. Investeer in een auto-calibratie sensor om het printplatform waterpas te krijgen.
  4. Gebruik een E3D als hot-end.

Welke zelfbouw 3d printers score het best op de markt?

Betere alternatieve voor de prusa i3 MK modellen printer zijn er wel degelijk. Volgens de score van 3dHub staan de Ultimaker 2+ en Makergear nog iets hoger in de lijst van desktop 3D printers.

beste score desktop 3d printers

Kijk je naar de meest gebruikte zelfbouw 3D printers, dan staat de Original Prusa i3 MK2 op de eerste plaats bij f.3dhubs.com. De Prusa i3 MK2 staat ook helemaal bovenin de lijst bij makezine.com.

Deze zelfbouw 3d printers kosten natuurlijk wel degelijk meer in verhouding tot de Prusa i3 clones. Maar heb je het geld, en ben je van plan de 3d zelfbouw printer vaak te gebruiken? Kies dan voor de hoogte kwaliteit.

Prijs prusa i3 printers?

We hebben nu een overzicht van de beste Prusa i3 3D printers (en clones). Wil je een zelfbouw 3d printer kopen, dan staat hieronder de kostprijs die je er zal voor moet betalen.

Prusa i3 printer Prijs (EUR)
Anet A8 120
Prusa i3 MK2 619 – 850
Ultimaker 2+ 1150
Makergear 2 1750