Er bestaan verschillende merken en soorten van filament. Er komen ook steeds merken bij. Vaak is het voor de beginner of de leek niet bij te houden wat al deze merken en soorten te bieden hebben aan de consument. Dat is meteen een goede reden om een overzicht te maken van de best aangeschreven merken:

INNOFIL3D

INNOFIL3D filament kopenINNOFIL3D  is een merk van filament dat verschillende soorten van grondstoffen aanbiedt aan de consument. Je krijgt hier de keuze tussen de meest voorkomende soorten van filamenten.  INNOFIL3D geeft meteen al de juiste indruk. Werkelijk iedereen kan hier zijn of haar gading vinden.  We stellen de soorten van filament je hier kunt vinden meteen aan je voor.  We beginnen alvast met de bekendste soorten.

PLA

PLA is hier verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten, diameters en lengtes. Hier kun je kiezen uit legergroen of zwart, verschillende soorten blauw, brons, chocoladebruin, donkergroen, goud, felgroen, grijs, ijsblauw, lichtblauw, magenta, natuur kleur, zeeblauw oranje, parelmoer, felroze, rood, zilver, hemelsblauw, violet, wit en geel.

PET

Ook PET mag in het assortiment van INNOFIL3D niet ontbreken. Hier mag je rekenen op verschillende kleuren diktes, diameters en lengtes.  We beginnen alvast met het zilvergrijze Innopet dat in twee verschillende diktes verkrijgbaar is. Vervolgens vind je hier ook zwart, blauw, goud, groen, oranje, wit parelmoer, rood, wit en geel.

ABS

ABS is een must in dit assortiment. Ook dit soort filament wordt aangeboden in verschillende kleuren en diktes. We beginnen alvast met zwart, blauw, groen, natuurlijk wit, oranje, felroze rood, zilver en geel.

Speciale filamenten

De speciale filamenten van INNOFIL3D zijn flexibel en zelfs oplosbaar in water. De volgende varianten zijn hier verkrijgbaar: goudkleurig, blauw, zwart, groen, natuurkleur, oranje, felroze, rood, geel, zwart, blauw en groen. Al deze kleuren zijn verkrijgbaar in alle soorten van speciale filamenten die INNOFIL3D in de aanbieding heeft.  Wie rondkijkt op de website van INNOFIL3D krijgt de indruk dat verschillende kleuren meermaals worden aangeboden. Dit wordt verklaard doordat het hier steeds over verschillende varianten van filament gaat.

Innocircle: gerecycleerd filament

Gerecycleerde filamenten mogen niet ontbreken in het assortiment van INNOFIL3D. Dit is duurzaam materiaal dat jammer genoeg enkel  beschikbaar is als PET. De enige kleur die nu verkrijgbaar is, is blauw.

Professioneel filament

Wie op professionele wijze aan de slag gaat met 3D printen wil natuurlijk het allerbeste resultaat behalen. Dit begint al bij de grondstoffen. Natuurlijk kies je in dit geval voor professionele soorten van filament. Dit is ook mogelijk bij INNOFIL3D.  Als professional krijg je hier de keuze tussen verschillende varianten al naar gelang het object dat je wilt bouwen of de opdracht van je klant. Je vindt in deze categorie ook verschillende prijsklassen.  Dit materiaal is duurzaam en betrouwbaar. Het enige nadeel van deze professionele filamenten is dat deze slechts in een beperkt aantal kleuren beschikbaar is. Je kunt in deze categorie alleen maar kiezen voor de natuurlijke kleur, grijs of zwart.

Verbatim

Verbatim filament kopen

Verbatim is een zeer bekend merk van filament.  Dat is ook de reden waarom een overzicht van de belangrijkste merken van filament onvolledig is zonder dit merk van dichtbij te bekijken. Verbatim Is bij het grote publiek vooral bekend als een merk voor dataopslag. Het assortiment aan filament dat je hier vindt, is echter niet te versmaden. Je vindt hier echt alle soorten die je maar zou kunnen gebruiken bij 3D printen. Dit houdt in dat je hier meer in de aanbiedingvindt dan de reguliere soorten.

BVOH

Dit is Filament van butenediolvinylalcohol-co-polymeer. Dat wordt gemakshalve afgekort tot BVOH. Dit product is jammer genoeg enkel beschikbaar in het wit en wordt verkocht op rollen van 10 meter.

PET

Dit kwaliteitsvolle filament dat voluit polyethyleentereftalaat (pet) heet, mag hier natuurlijk niet ontbreken.  We hoeven je niet te vertellen dat dit een van de bekendste soorten van grondstof is waarmee je kunt printen in 3D. Ook dit product is hier enkel beschikbaar in het wit. Je kunt hier grote rollen kopen maar liefst 156 meter, maar een kleinere rol van 10 meter dat kan natuurlijk ook.

PP

Dit Is duurzaam filament van polypropyleen dat in de volksmond wordt afgekort tot PP. PP is beschikbaar in twee verschillende diktes. Ook hier is de keuze in kleur beperkt tot de standaard kleur wit. Bij Verbatim kun je meteen grote hoeveelheden kopen. Hier krijg je 88 meter op een rol maar 10 meter kan ook.

ABS

Dit filament staat bekend als zeer sterk.  Verder kan het ook zeer goed gebruikt worden bij hoge temperaturen en is het uiterst geschikt voor objecten te vervaardigen waarbij de afwerking tot in de puntjes moet gebeuren. Bij Verbatim kun je dit filament kopen in twee diktes en in verschillende kleuren: blauw, groen, rood, zwart, wit, zilver en natuurlijk transparant.

PLA

Dit veel gebruikte filament bestaat uit gedeeltelijk afbreekbare biologische polymeren. Dit materiaal is van plantaardige oorsprong. PLA Is verkrijgbaar in verschillende diktes en verschillende kleuren: blauw, groen, wit, zwart, rood, geel, zilver en transparant.

PRIMALLOY

Dit filament Is zeer flexibel van aard. Het behoort tot de hoogwaardige producten van de firma Mitsubishi Chemical. Dit is trouwens het moederhuis van Verbatim. Dit product wordt verkocht op rollen van 190 meter.  Kleinere Verpakkingen zijn ook mogelijk.  Als consument heb je hier de keuze tussen twee diktes al naar gelang het doel waarvoor het materiaal zal worden gebruikt. Jammer genoeg bestaat dit filament slechts in één kleur en dat is natuurlijk wit.

Verbatim verkoopt niet alleen filament, maar laat de consument ook kennismaken met diverse toepassingen. Je kunt deze allemaal bekijken op diverse filmpjes op YouTube.

Gembird3

Gembird3 filament kopenGembird3 is niet alleen een producent van filament.  Dit bedrijf vervaardigt zelf ook 3D- printers. Dit wil echter niet zeggen dat het filament dat je hier kunt kopen alleen maar voor het eigen merk beschikbaar is. De producten van Gembird3 kun je ook gebruiken met andere printers van diverse merken. Het assortiment dit merk wordt trouwens voortdurend uitgebreid. We geven een overzicht van de nieuwste producten.

Gembird3 produceert vooral PLA en ABS filament.  De nieuwste kleuren zijn rood, goud, zilver, lichtblauw, fluorescerend blauw, paars, oranje, natuurkleur, twee soorten groen, felroze en bruin.

PRIMAVALUE

primavalue filament kopenPRIMAVALUE suggereert alvast dat je waar voor je geld krijgt wanneer je kiest voor dit merk. Dit is niet alleen de naam van een website die filament verkoopt met dezelfde naam. Je vindt hier ook tal van andere merken. We beperken ons tot het aanbod van het merk zelf. De meeste producten van het merk prima bestaan uit PLA en ABS.  Zoals de naam van het merk doet vermoeden zijn de prijzen in deze webshop zeer betaalbaar. Je vindt hier niet alleen verschillende soorten van materiaal maar ook verschillende kleuren. De meeste varianten zijn verkrijgbaar in zwart, grijs, wit of natuur kleur.  De meest voorkomende producten kun je hier ook kopen in andere kleuren. We denken dan aan donkerblauw, groen en felgroen, magenta, oranje, paars, rood, wijnrood, zilver, geel en felblauw.

Octofiber

octofiber filament kopenOctofiber is filament van de hoogste kwaliteit dat compatibel is met de meeste merken van 3D printers. Bij dit merk kun je er zeker van zijn dat de materialen nooit in de knoop geraken. Dat is wel zo handig wanneer je aan het werken bent.  Niets is zo irritant als draden die je eerst nog moet ontwarren voor je ermee aan de slag kunt gaan. Dit merk is verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. We beperken ons in dit overzicht tot de best verkopende producten. Bij Octofiber zijn dit PETG, Carbonvezel en koper.

REAL Filament

real filament kopenReal filament is een Nederlands merk en dat is best iets om trots op te zijn. Het is reden genoeg om eens te kijken wat je hier in de aanbieding vindt. Het merk presenteert alvast een assortiment om aan al de wensen van zijn klanten te kunnen voldoen. Daar wilden we graag meer over weten. REAL Filament wil niet alleen opvallen maar ook ervoor zorgen dat de producten die ze afleveren ook hun werk doen. Daarnaast biedt het Nederlandse merk duurzame producten die een leven lang meegaan. Ook bij dit merk vind je een heel scala aan soorten van filament die we in dit stuk van het artikel één voor één aan je zullen voorstellen.

PLA

PLA Mag niet ontbreken in het assortiment omdat dit materiaal gewoon heel erg veel voordelen heeft. Zo is het biologisch afbreekbaar en kan het goed gesmolten worden. Je hoeft hiervoor geen hoge temperaturen te gebruiken. Los daarvan is dit een biologisch verantwoord materiaal. Polylactide wordt immers vervaardigd van maïs en zetmeel. De producent geeft hierbij ook nog eens tips hoe je dit materiaal langdurig kunt bewaren. Hiermee onderscheidt REAL Filament zich in de positieve zin van andere producenten.

PET-G / PET

PET-G / PET staat bekend als een sterk filament met een glimmende afwerking. Polyethylene terephthalate is de volledige naam van deze grondstof die we trouwens ook kennen van de pet flessen. Wie gaat 3D printen zou hier graag mee werken omdat het een sterk en duurzaam materiaal is. Een voorraad filament kan het best op een droge plaats worden bewaard. Zo kun je er het langst plezier van hebben.

ABS

ABS staat ook bekend onder de naam polyethylene terephthalate.  Dit filament is niet alleen zeer sterk, maar is ook voordelig om te gebruiken omwille van het lichte gewicht van dit materiaal.  Dit kan zeker voordelen hebben bij het printen van bepaalde objecten, waarbij deze laatste eigenschap van zeer groot belang is. Dit filament combineert verschillende nuttige eigenschappen. Het is zowel sterk als buigzaam en ook na het printen kan het nog verder bewerkt worden indien dit nodig zou zijn. Ook voor dit product geldt dat je het lang kunt bewaren mits je de aanbevelingen van de producent goed opvolgt.

Flex

De naam zegt het zelf al. Dit is zeer buigzaam materiaal. Het is trouwens een hybride materiaal. Het is een combinatie van PLA en TPC. Dit filament is zowel sterk als buigzaam tegelijkertijd. Het materiaal is als dusdanig gemakkelijk te bewerken omdat de lagen van het geprinte materiaal zeer goed aan elkaar hechten.  Je maakt hier dus zeer sterke voorwerpen mee.

HIPS

Dit filament staat ook bekend onder de naam Hi-Impact Polystyreen. Dit product wordt gefabriceerd op basis van petroleum. Qua eigenschappen is dit filament op vele vlakken vergelijkbaar met ABS.  Het Is immers ook sterk en buigzaam. Dit materiaal is bestand tegen weer en wind en kan dus bijgevolg voor diverse toepassingen ingezet worden. Dit filament wordt vaak gebruikt in combinatie van andere materialen. Een bijzondere eigenschap is dat dit materiaal opgelost kan worden in de stof D-limoneen.

PVA

Dit letterwoord staat voor Poly Vinyl Alcohol. Dit materiaal is een synthetisch polymeer dat in water kan worden opgelost. Vaak wordt dit filament in combinatie met PLA of ABS gebruikt. Dit product heeft in veel gevallen een ondersteunende functie. Nadat je klaar bent met printen, wordt dit materiaal vaak verwijderd met behulp van water. Daarom is het belangrijk dat dit materiaal in water oplosbaar is.

Nylon

Dit materiaal is bij de meeste mensen goed bekend. Het kent vele toepassingen. Het is dan ook geen wonder dat we het terug vinden bij de filamenten. Nylon is sterk; kan tegen de hitte en is tot op zekere hoogte flexibel. Dit filament wordt dan ook gebruikt voor voorwerpen die tegen weer en wind moeten kunnen. Objecten die geproduceerd worden uit nylon zien er mooi en gesofisticeerd uit.

Last but not least: REAL Filament doet wat extra

Als je in het grote assortiment van deze firma je gading nog niet zou kunnen vinden dan is deze producent bereid om voor jou wat extra te doen. Dit bedrijf ontwerpt zelf namelijk ook nieuwe soorten van filament.