Home » 3D-printers voor beginners en hobbyisten
3D-printers voor beginners en hobbyisten 2017-07-28T12:26:54+00:00

Gebruik 3D printer voor beginner

Je kunt er niet omheen. Je hoort steeds meer praten over 3D-printers en de mogelijkheden die ze bieden. Waar deze technologie zeker enkele jaren geleden, nog helemaal in haar kinderschoenen stond, is er de laatste tijd toch heel wat veranderd. Het lijkt wel of je alles in 3D kunt printen of zelf kunt maken. De ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied zijn onmiskenbaar. Je kunt er niet naast kijken. Zo worden protheses of onderdelen van protheses met zulk een apparaat gemaakt. Verder zie je ook nieuwe trends in de industrie en de bouwsector ontstaan. Zo worden machines niet meer direct aan de hand van een bouwtekening gemaakt, maar wordt er met behulp van de 3D-techniek eerst een maquette van geprint. Dit soort van maquette zie je ook meer en meer in de bouwsector. Wat eerst als een speeltje gezien werd zonder duidelijke toepassingen, wordt steeds meer een waardevol onderdeel van onze maakbare maatschappij. We zijn nog niet zover dat we met zijn allen voedsel eten dat in 3D wordt geprint, maar in de medische wereld zien we steeds meer dat de 3D-techniek succesvol wordt toegepast. Mensen die over deze toepassingen lezen, willen meer weten over 3D-printers en dat is geen wonder. De toepassingen worden zichtbaar en tastbaar en het concept 3D-printens wordt steeds minder abstract en bijgevolg toegankelijker voor een groter publiek. In die context is het niet vreemd dat steeds meer mensen meer willen weten over deze techniek. Ze worden nieuwsgierig en zeker wie technisch is aangelegd, wil 3D-printen wel eens een keer zelf uitproberen. De volgende stap is logischerwijze de aanschaf van een 3D-printer. Maar welke 3D-printer kun je als hobbyist dan het best kopen. Wij zochten het voor je uit en geven graag een paar suggesties.

Wat is een goede 3D-printer voor beginners – hobbyisten?

Wie pas met 3D-printen begint, wil graag resultaat zien. Hierbij is het belangrijk dat je zelf voor ogen hebt wat je wilt gaan doen met de 3D-printer in kwestie. Wie wil kennismaken met de techniek, kiest het best voor een apparaat dat vrij gemakkelijk te assembleren is of zelfs helemaal kant-en-klaar wordt geleverd. Verder is het belangrijk om weten met welke materialen je kunt printen en of deze materialen gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de handel. Vervolgens is het noodzakelijk dat je voor een printer kiest die gemakkelijk te bedienen is zonder al te veel ervaring of voorkennis. In ieder geval is een duidelijke handleiding heel erg nuttig. Ondanks het feit dat 3D-printen nog steeds als een relatief nieuwe techniek wordt beschouwd, worden steeds meer merken en modellen op de markt gebracht. Als beginner of hobbyist is het bijna onmogelijk om hier zonder hulp wijs uit te raken. Dat is de reden waarom wij een aantal veel verkochte modellen onder de loep hebben genomen. Zo kwamen we op het spoor van de Flashforge Finder. Deze budgetprinter van Chinese makelij is volgens ons perfect voor beginners en hobbyisten. Deze printer wordt niet als bouwpakket geleverd, maar zit kant-en-klaar in de doos. Hij ziet er aantrekkelijk uit en onderdelen die potentieel gevaar zouden kunnen opleveren voor beginners zijn handig afgeschermd, zodat ermee in contact komen bijna onmogelijk is. Verder moet je ook niet op zoek naar materiaal om voorwerpen mee te printen, want het filament dat je met deze 3D-printer kunt gebruiken, wordt ook gewoon meegeleverd in de doos. Verder is ook de prijs aantrekkelijk. Deze ligt om en nabij de €400. Dit is niet de allergoedkoopste 3D-printer die je kunt kopen, maar het is duidelijk dat dit een budgetprijs is. De Flashforge Finder is dus op verschillende vlakken een aanrader.

Een andere 3D-printer die we zouden willen aanraden aan beginners en hobbyisten is de WANHAO DUPLICATOR I3 PLUS. Ook dit is een printer van Chinese makelij. De prijs van dit apparaat is lager dan deze van de Flashforge Finder. Je betaalt er ongeveer € 345 voor. Tegelijk biedt deze printer heel wat mogelijkheden. Je kunt hem met verschillende soorten filament gebruiken. Dit filament is het materiaal waarmee je 3D-prints kunt maken. Je kunt hier als gebruiker dus al wat meer mee produceren. Het grote nadeel van de WANHAO DUPLICATOR I3 PLUS is dat dit toestel als bouwdoos wordt verkocht. Voor wie zelf niet zo handig is aangelegd, is dit dus geen aanrader. Wie zich niet laat afschrikken door bouwdozen, zal dit dan weer niet aan zijn of haar hart laten komen. Je eigen 3D-printer in elkaar zetten, heeft wel iets. Verder wordt deze printer aangestuurd door gratis software die je gemakkelijk kunt downloaden. Dit is een voordeel want je bent niet gebonden aan software van het merk. Bijkomend is de software compatibel met andere printers en dat is dan weer een voordeel als je later zou willen overstappen naar een ander apparaat. Die kans is echter klein, omdat er een grote Facebook community bestaat die helemaal gewijd is aan de WANHAO DUPLICATOR I3 PLUS. Hier vind je allemaal mensen die met dezelfde printer werken en dat is een heel groot voordeel. Zo is het gemakkelijk om ideeën uit te wisselen en hulp te vinden bij gebeurlijke beginnersproblemen.