Home » 3D printer voor professionals
3D printer voor professionals 2017-07-28T12:30:56+00:00

Professionals werken met 3D printers

Er was een tijd dat 3D-printen enkel was weggelegd voor nerds en geeks die elke nieuwe techniek willen uitproberen omwille van de techniek en het voor het grote publiek raden was naar de meerwaarde van dit apparaat. Ondertussen werd de techniek achter het 3D-printen verder ontwikkeld en wordt de kwaliteit van de geprinte objecten steeds beter. Steeds meer professionals maken gebruik van een 3D printer of denken erover na om er een te kopen. Misschien vraag je je af hoe een 3D-printer professioneel gebruikt kan worden. Dat is een terechte vraag, want wie de laatste ontwikkelingen niet altijd meekrijgt, heeft meer dan waarschijnlijk onvoldoende meegekregen over de mogelijkheden van dit apparaat.

Waarvoor kunnen professionals een 3D-printer gebruiken?

De 3D-printer is een apparaat dat vele deuren opent voor professionals. Ze kunnen door mensen die de meest uiteenlopende beroepen beoefenen, worden gebruikt. We denken dan bijvoorbeeld aan vaklui die reparaties verrichten aan allerhande toestellen of aan vrije beroepen zoals architecten die vaak maquettes van woningen moeten maken. Zo kan een technicus die vaak reparaties uitvoert tot de ontdekking komen dat een toestel of voertuig best nog wel gerepareerd kan worden, maar dat het onderdeel dat hij of zij daarvoor nodig heeft, niet meer in de handel wordt aangeboden. In bepaalde gevallen kost een reparatie of herstelling veel minder dan de aankoop van een nieuw toestel of een nieuwe auto of motor. Afhankelijk van de aard van het onderdeel dat stuk is gegaan, is het dan mogelijk om een nieuw onderdeel te vervaardigen met een 3D-printer. Vroeger gebeurde dit wel eens met een draaibank, maar dit toestel wordt vaak alleen voor onderdelen uit hout en metaal gebruikt. In de meeste gevallen gaat het over een vrij groot en log apparaat. Je vindt draaibanken nog steeds terug in vele ateliers, maar deze werktuigen zijn niet in staat om onderdelen uit kunststof te produceren. Dit is wel mogelijk met een 3D-printer. Bijkomend is het belangrijk om weten dat zulk een printer minder plaats inneemt dan de gemiddelde draaibank. Momenteel zijn we nog niet zo ver dat de draaibank op lange termijn zal worden vervangen door de 3D-printer, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat beide apparaten elkaar goed kunnen aanvullen.

Welke 3D-printers zijn het meest geschikt voor professionals?

Het is duidelijk dat de 3D-technologie in een paar jaar tijd vrij vlug is geëvolueerd. De fase van trial en error lijkt voorgoed voorbij. Dat is ook de reden waarom het nu mogelijk is om als professional op een verantwoorde manier gebruik te maken van 3D-printers. Hierbij rijst uiteraard de vraag welke 3D-printers je het best voor beroepsmatige doeleinden kunt gebruiken. Wij onderzochten de afgelopen weken diverse modellen en kregen daardoor een goed beeld van welke printers het best voor beroepsdoeleinden gebruikt kunnen worden. Een goed voorbeeld van zulk een printer is de Raise 3D N2 Plus Dual extruder. Deze printer werd speciaal ontworpen voor professioneel gebruik. Dit is een duurzaam apparaat dat je gerust op zeer regelmatige basis kunt gebruiken. Het toestel is robuust en functioneel. Dit is een wat groter printermodel dat aan kantoren en ateliers wordt geleverd. Hier kun je ook grotere voorwerpen mee printen. Behalve aan de technische mogelijkheden werd hier ook aan de gebruiksvriendelijkheid gedacht. Verder kan dit apparaat, naast de meegeleverde firmware, met verschillende soorten software gebruikt worden. Een professional of vakman kan hierdoor gebruik maken van diverse mogelijkheden. Het printproces is gemakkelijk in de gaten te houden via een touchscreen interface. De kwaliteit van de objecten die je hiermee print is zeer groot. Als je hiermee een onderdeel of wisselstuk print, dan kun je ervan op aan dat wat je produceert niet alleen sterk is, maar ook precies de afmetingen heeft die jij voor ogen had. De Raise 3D N2 Plus Dual extruder is ook een zeer nauwkeurige printer. De objecten die je hiermee maakt, worden tot op 10 micron nauwkeurig geprint. Zo kun je er zeker van zijn dat onderdelen die je hiermee print altijd in het toestel passen dat je aan het repareren bent. Ook voor maquettes is deze nauwkeurigheid zeer welkom. Maquettes worden namelijk op schaal gemaakt en daarbij is het logisch dat alle afmetingen veel kleiner worden. Een kleinere schaal betekent immers dat de minste afwijking grotere gevolgen kan hebben. Dat is ook de reden waarom een mogelijke foutenmarge zo klein mogelijk dient te zijn. Een micron mag dan wel met het blote oog niet zichtbaar zijn, maar wanneer de schaal terug vergroot wordt, wordt het bijvoorbeeld op werkelijke grootte wel een millimeter. Dit is een voorbeeld van een aanvaardbare afwijking. Dat is de reden waarom de Raise 3D N2 Plus Dual extruder zo nauwkeurig is. Op deze machine kun je als vakman of als professional rekenen. Met een prijs van €4395 is dit een apparaat dat zijn prijs op termijn zeker zal terugverdienen.