Waarom niet een 3D printer huren? Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in de zich nog steeds ontwikkelende techniek van het 3D printen. Dat verklaart ook het grote succes van deze apparaten. Voor vele potentiële consumenten is het echter een te grote stap om meteen al een dergelijk toestel aan te kopen. Daarom is het een goed idee om eerst een 3d printer te huren. Zo kun je door een 3D printer te huren kennismaken zonder dat je daarvoor het apparaat eerst moet aankopen. In het voorkomend geval dat het toestel niet bevalt, zit je in ieder geval niet opgescheept met een foute aankoop waar je niet meer vanaf geraakt.

Waar 3D printer huren in België of Nederland?

Wie een 3D printer huren wil, moet natuurlijk wel weten waar je hiervoor terecht kunt. Eigenlijk is het ook belangrijk om weten weten w wel welk apparaat het best bij je past. Dit hangt af waar je het toestel wil gaan gebruiken.  Dit kan zijn voor persoonlijk werk voor educatieve doeleinden of gewoon een kennismaking met een nieuwe techniek.  De verhuurder van de apparaten kan je hier zeker bij helpen.

3D printer huren in Nederland

www.3D-P.nl

 

3d printer hurenWanneer we voor het eerst op zoek gaan naar mogelijkheden om in Nederland een 3D-printer te huren, dan vinden we in eerste instantie maar één bedrijf dat zich ook als dusdanig profileert. Dit is een beetje misleidend, want later komen we erachter dat er wel degelijk meerdere verhuurbedrijven bestaan. Het gespecialiseerd bedrijf: www.3D-P.nl. Deze firma stelt zich voor alsof zij over een monopolypositie beschikt in Nederland. Hierdoor lijkt het of zij de vrijheid hebben om zelf hun prijzen vast te stellen.  Momenteel bedraagt de minimale huurprijs voor een 3D-printer bij dit Nederlandse bedrijf €77. Hierin zijn het huren, de opstartkosten en de verzendkosten van het toestel inbegrepen. Je kunt hier een 3D printer huren gewoon online. De huurkosten zijn geldig voor een periode van 12 uur. Dit lijkt heel kort en afhankelijk van het project dat je met de printer wilt realiseren, is het dat ook. Je moet er dan ook nog eens rekening mee houden dat je zelf filament moet aankopen. Als je dit toestel inhuurt voor een kennismaking met de techniek, dan moeten we er wel bij zeggen dat je op 12 uur al een heleboel dingen kunt ontdekken.

 Huureen3Dprinter.nl

 

huur een 3d printerEen 3D printer huren kan in Nederland ook in het volgende bedrijf: http://www.huureen3dprinter.nl/. Bij deze firma kom je zeker goedkoper uit dan bij het voorgaande bedrijf. Hier krijg je de keuze uit verschillende modules en mogelijkheden. Voor €20 tot €30 per dag kun je al een apparaat huren. Deze printers kun je per dag reserveren en je kunt de apparaten laten brengen en ophalen door een koeriersdienst. Bij deze firma betaal je enkel voor het gebruikte materiaal en wordt er ook aangegeven hoeveel filament je per uur nodig zult hebben. Zo kun je op voorhand goed uitrekenen hoeveel het huren van een 3D-printer je zal kosten. Wanneer je niet zeker bent hoeveel materiaal je zult nodig hebben, kun je dit ook door het bedrijf laten berekenen. Niet opgebruikt filament wordt trouwens door de verhuurder teruggenomen. Zo kun je er zeker van zijn dat je nooit te veel betaalt omdat je professionele ondersteuning krijgt. Wat ook handig is aan deze verhuursite is dat je online kunt reserveren. Zo kun je bekijken wanneer de apparaten op voorraad zijn of je dient te reserveren. Hou je liever van persoonlijk contact dan kun je nog altijd telefoneren of een e-mail sturen. Het is duidelijk dat dit een firma is die zich aanpast aan de noden en wensen van zijn klanten. Wie hier een printer huurt, dient zich wel te identificeren aan de hand van een identiteitskaart, een rijbewijs of een ander officieel document.

De printerkeuze:

Bij http://www.huureen3dprinter.nl/ heb je de keuze tussen de Ultimaker of de Melt Fab 3D. Dit zijn beiden zeer courante en bekende modellen. Deze apparaten kunnen je een realistische voorstelling van wat je allemaal kunt bereiken met een 3D printer.

Craftbot

 

printer huren bij Craftbot

Bij Craftbot kun je ook een 3D printer huren. Dit bedrijf  biedt interessante keuzes wanneer je van plan bent om de printer wat langer zoals een aantal weken tot een maand te gebruiken.  De voor waarden hier op de website https://www.craftbot.nl/product-categorie/service-en-huur/3d-printer-huren/ dan ook aangegeven per maand.  Dit lijkt een niet te versmaden voordeel wie een apparaat wil huren voor een bepaald project en dit helemaal wil kunnen afwerken. Het nadeel van dit verhuurbedrijf is wel dat je keuze beperkt wordt tot de modellen van het merk Craftbot. Op de website van het verhuurbedrijf van dit merk vind je alle prijzen en bijzonderheden van de apparaten die je kunt huren om ze thuis uit te proberen in te gebruiken. De prijzen lijken op het eerste zicht nogal duur uit te vallen. Je moet er wel rekening mee houden dat je dit apparaat voor die prijs wel een maand lang kunt gebruiken.  Deze firma vraagt trouwens behalve de huurprijs ook nog eens een waarborg.  Deze kan redelijk hoog oplopen naargelang het model dat je huurt. Je moet in sommige gevallen rekening houden met een bedrag van meer dan €400. Dit bedrag wordt uiteraard terugbetaald wanneer je het toestel in goede toestand terug bij het bedrijf binnen levert. Een voordeel van deze firma is dat deze niet gebonden is aan een land. Zowel klanten uit België als uit Nederland kunnen hier een printer huren.

3D Printer huren in België

In België vonden we twee aanbieders die 3D-printers verhuren.

 Huureen3Dprinter.be

 

Een eerste is het bedrijf http://www.huureen3dprinter.be/. Hier kun je net zoals in Nederland een 3D-printer via de website huren. Je hebt de keuze tussen drie verschillende modellen. De Prusa i3 Is wellicht de bekendste. Verder heb je ook nog de keuze tussen de Witbox 1 of Witbox 2. Hier variëren de huurprijzen tussen de 6 en de 25 euro per dag. Dit lijkt heel wat goedkoper dan in Nederland, maar bij dit bedrijf moet je er wel rekening mee houden dat er een waarborg wordt gevraagd van €250. Nadien kun je die uiteraard recupereren.

 3idee.be

 

Een tweede aanbieder in België vind je hier: http://www.3dee.be/. Dit bedrijf verhuurt niet alleen 3D-printers. Het is ook een algemeen dienstverlenend bedrijf waar je met al je vragen rond deze relatief nieuwe techniek terechtkunt. In de praktijk wil dit zeggen dat je hier ook geprinte objecten kunt bestellen, een 3D printers kunt kopen of een 3D-voorwerp kunt laten ontwerpen, en zelfs bestaande objecten kunt laten scannen om ze nadien te laten aanpassen of de schaal te vergroten of verkleinen. Je kunt hier zelfs gebouwen laten scannen. Hier kun je niet alleen je voorwerp laten ontwerpen. Je kunt het zelfs in serie laten produceren. In dit artikel willen we het echter houden bij het verhuren van 3D-printers. Deze firma maakt trouwens ook haar eigen model van 3D-printer.  Het is dit model dat je kunt huren via de webshop van de site.  Jammer genoeg vind je hier geen informatie over de huurprijs of de periode dat je het apparaat kunt huren.  Wel vind je hier alle specificaties over deze gesofisticeerde 3D printer.

 3D Futura

 

printer huren bij 3dfutura

Een 3D printer huren kan eveneens bij 3D Futura http://www.3dfutura.be/nl/3d-printservice/. Nochtans profileert dit bedrijf zich niet in de eerste plaats als een verhuurfirma.  Dit bedrijf biedt vooral de mogelijkheid om je ontwerpen door hun diensten te laten printen.  Hierbij kun je de keuze maken tussen verschillende materialen en printers. Bij 3D Futura heb je echter ook de kans om je voorwerp helemaal zelf te vervaardigen. Hierbij moet je ermee rekening houden dat je slechst een model van 3D-printer kunt huren. In de praktijk gaat het om de Cubify Sense. Jammer genoeg geeft het het verhuurbedrijf niet de specificaties van deze printer. Je kunt wel informatie vragen per e-mail.

Ons oordeel

Het is alleen maar toe te juichen dat er steeds meer bedrijven uit de grond gestampt worden die ermee rekening houden dat steeds meer mensen interesse hebben in de techniek van 3D printen, maar dat de stap om zulke toestel zelf aan te kopen in veel gevallen nog te groot is voor de gemiddelde consument. Gelukkig kan je in de plaats een 3D printer huren om verschillende modellen uit te proberen.

  • Tegelijk kunnen we merken dat er zeer grote verschillen bestaan tussen de service van de verschillende aanbieders.  Sommige bedrijven bieden een zeer uitgebreide en gedifferentieerde service. Bij andere aanbieders heb je de keuze tussen verschillende printers.  Andere beperken zich dan weer tot model of merk.
  • Zowel in Nederland als in België kunnen de prijzen van de verhuurdiensten behoorlijke verschillen vertonen.  Wie een 3D-printer huren wil, doet er dus goed aan om de verschillende mogelijkheden op een website goed met elkaar te vergelijken.  Daarbij is enige voorzichtigheid zeker geboden.  Sommige sites verhuren hun apparaten voor een periode van een paar uur of een paar dagen. Bij andere bedrijven kun je een apparaat een paar weken tot een maand huren.
  • Op het eerste zicht is de beschikbare informatie niet erg overzichtelijk. Je moet als klant dus zelf berekenen wat de huurprijs per dag is als je de prijzen van een firma die per maand verhuurd, wil vergelijken met een bedrijf dat apparaten per dag uitleent. In het algemeen kunnen we wel zeggen dat de meeste bedrijven zich niet alleen op verhuur richten.  De verhuurders in België en Nederland zijn allemaal bedrijven die die 3D-printen als techniek willen promoten.
  • De verhuurbedrijven zijn tot hiertoe nog altijd in de minderheid in vergelijking met de winkels die de apparaten verkopen.  Soms gaat het over merken die zelf apparaten bouwen of over organisaties die meer educatieve doeleinden voor ogen hebben.  Vaak is het in eerste instantie wat zoeken naar de mogelijkheid om een 3D-printer te huren.  Dat is ook de belangrijkste reden waarom we dit artikel geschreven hebben.  Zo kun je zelf ontdekken waar je zelf een printer zou willen huren of net niet.