Shapeways is een bedrijf dat gelooft in de techniek van 3D printen. Hoewel deze techniek nu al een aantal jaar bestaat, blijft het een controversiële techniek. Er blijven namelijk sceptici die er niet in geloven. Drie dimensionaal printen is een techniek die echter langzaam maar zeker goed is ingeburgerd in de industriële wereld. In die zin wordt er gesproken van een zogenaamde derde industriële revolutie. Nu is de moment daar om de consument van de mogelijkheden ervan te overtuigen. Shapeways is een bedrijf dat gelooft in deze nieuwe technologie. Deze firma wil 3D tot bij de consument brengen. Straks zul je vanuit de huiskamer in staat zijn om zelf objecten te kunnen fabriceren. Dit geeft je de mogelijkheid om de voorwerpen die je zo zelf vervaardigd volgens eigen smaak te produceren. Zo kun je de leefwereld steeds weer aanpassen aan je eigen behoeften. Er zijn nog veel meer bedrijven die interesse hebben getoond in deze nieuwe technologie. Jammer genoeg heeft dit tot gevolg dat je op deze manier door de bomen het bos niet meer ziet. Dit is een spijtige zaak en ook bij Shapeways heeft men dat ingezien. Dit verklaart waarom de aanpak van deze firma alvast anders is.

Expertise sinds 2008

Shapeways is nu al bijna 10 jaar bezig met 3d printing en kan hierdoor heel wat ervaring en expertise in de schaal leggen. Zo hebben zij door de jaren heen ervaren dat potentiële klanten en consumenten niet meer tevreden zijn met wat ze zomaar kant-en-klaar in de winkel kunnen vinden. De klant wil meer dan een standaard product. De 3D technologie speelt daar handig op in. Een klein voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het hoesje van je telefoon waar je toch wel meer wilt mee kunnen doen dan gewoon de telefoon beschermen. Het maakt niet uit of je een iPhone hebt of een ander merk van smartphone, het is duidelijk dat de telefoon een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven is geworden. We ondervinden dat niet alleen op het werk maar ook thuis. Wie een eigen onderneming heeft, zou het handig vinden om bijvoorbeeld visitekaartjes van het bedrijf te kunnen meenemen. Vroeger staken we die bij onze portefeuille. Tegenwoordig heeft de telefoon deze taak overgenomen. In plaats van met cash geld betalen we immers veel zaken online en dan is het nuttig om je visitekaartjes bij je telefoon te houden in plaats van bij je portemonnee. Ook gadgets doen het goed in de wereld van de 3d printing. Zelf gadgets ontwerpen en 3d modellen verkopen, is geen probleem meer.

3d printing op maat

Shapeways 3d printen van thuis uitHet is nu al mogelijk om een gepersonaliseerd hoesje of case voor je telefoon te ontwerpen met de computer. Vervolgens stuur je dat 3d model door naar Shapeways dat jouw ontwerp omzet in een bruikbaar telefoonhoesje. Het bedrijf van Peter Limburg wil echter nog verder gaan. Dit was namelijk een techniek die al geruime tijd bestond maar nog niet voor de consument was weg gelegd. Afgelopen jaren is alles sterk verbeterd en sneller geworden. Zo wordt het mogelijk om deze nu service betaalbaar te maken en aan te bieden aan iedereen. Nu is het al zover dat je product erg snel gemaakt kan worden. Binnen een kleine week na je bestelling heb je een afgewerkt product in handen. De bedrijven die jou ontwerptekening omzetten in 3D-printertaal zijn de zogenaamde 3D hubs. Deze 3D hubs maken gebruik van desktopmodellen van 3D printers, zoals de Ultimaker. De modellen van printers die door deze bedrijven gebruikt worden kosten tussen € 800 en €3000. Meestal worden hiervoor kunststofmaterialen gebruikt. Dit zijn de meest voorkomende materialen die je kunt gebruiken voor 3D printen en de kosten zijn hiermee te overzien.

De innovatieve aanpak van Shapeways

Maar Shapeways pakt het helemaal anders aan. Shapeways werkt namelijk met industriële printers, met prijzen van een miljoen dollar of meer. Hierbij bestaat de mogelijkheid om meer geavanceerde technieken te gebruiken. Zo kunnen voorwerpen in keramiek of in goud geproduceerd worden. In de meeste gevallen worden dergelijke opdrachten door Shapeways uitbesteed aan hierin gespecialiseerde bedrijven. Een voorbeeld van een printer waar het bedrijf mee werkt is een SLS printer. In plaats van met filament wordt hier gewerkt met poeder dat op temperatuur gebracht wordt. Zo wordt er gewerkt met laagjes van poeder. Een beetje zoals een laserprinter het tonerpoeder laat smelten.

Hoe werk je met een SLS printer?

werking van sls 3d printerDe modellen van de voorwerpen die je wilt vervaardigen worden in een lade van de printer gestopt. Deze lade wordt een tray genoemd. De lade wordt op zich “in laagjes gesneden”. Deze laagjes worden op hun beurt met de machine geprint. Dit gebeurt door het poeder te verwarmen tot 150°. Nadat het materiaal is gesmolten, kan worden begonnen met laag-voor-laag printen van het uiteindelijke product. Bij iedere laag begint het proces opnieuw. Eerst wordt gesmolten, dan wordt de laag gevormd. Bij de tweede laag wordt eveneens eerst het poeder gesmolten om de laag te kunnen vormen. Dit procedé wordt herhaald tot het afgewerkt product klaar is. Dit is een zeer langzaam proces dat op zijn minst 20:00 uur duurt en in bepaalde gevallen tot 48 uur kan duren. De hoogte van het product is verantwoordelijk voor de duur van het productieproces.

Shapeways is een incubatieproject van Philips

In de beginjaren kreeg Shapeways steun. Het geld van Philips was in het begin hard nodig. De eerste twee jaar draaide het bedrijf op verlies. In 2010 keerde het tij. Toen werden buitenlandse investeerders gevonden die 4 miljoen in het bedrijf pompten. In 2013 kwam daar nog eens 23 miljoen bij waaronder geld van Marc Andreesen, één van de oprichters van het bedrijf Netscape. Het bedrijf verhuisde van Eindhoven naar New York waar nu het hoofdkantoor is gevestigd. Nu bestaat het arsenaal aan apparaten uit maar liefst 50 mega grote industriële printers. Op dit moment, bijna vijf jaar verder, zijn er zo’n 2,2 miljoen producten verkocht aan consumenten. Maar de productie stijgt snel. De laatste 20 maanden zijn immers verantwoordelijk voor 1,2 miljoen van de meer dan 2 miljoen verkochte voorwerpen. Dit zijn 100.000 objecten per maand.

Shapeways, een snel groeiend bedrijf

Waren er anderhalf jaar geleden nog zo’n 60 personeelsleden, op dit moment is dit al opgelopen tot 133 medewerkers. Verder werkt het bedrijf samen met 13.500 webshops. Hier vind je mensen die hun eigen modellen te koop aanbieden, iets dat door Shapeways wordt aangemoedigd. Zo zijn er steeds meer mensen die hun brood verdienen met 3D printen. Dit is precies het succes van Shapeways. Het bedrijf geeft andere kleine ondernemers de kans een eigen webwinkel te beginnen. Het is een win-win situatie. Het moederbedrijf zit nooit verlegen om modellen en nieuwe producten.

 

shapeways labTegelijk kunnen vele kleine ontwerpers en startups er wel bij varen. Sommige mensen gaven zelfs reguliere baan voor op om zich voltijds te kunnen concentreren op het ontwerpen van hun eigen productenlijn. Onder deze mensen vinden we niet alleen creatievelingen maar ook programmeurs. Een designer van 3D producten kan als geen ander getuigen hoe dit allemaal in de praktijk werkt. Hij gebruikt het platform en bepaald tegelijkertijd zijn eigen prijs. Een marge van 20-30% blijkt het beste te werken in deze markt. Dit is wel een beetje anders dan bij de klassieke kleinhandel. Dit lijkt misschien weinig, maar je moet er wel rekening mee houden dat er geen andere kosten mee gemoeid zijn. Dat is dan weer voordelig voor de consument die het eindproduct wil kopen. Iets anders waar de klant van Shapeways mee bezig is zijn fractals en 3D pixels. De gadgets zijn erg populair. Het is niet belangrijk is om over technische kennis te beschikken volgens de mensen van Shapeways. Mensen die via internet alles zelf uitzoeken en gewoon ermee starten, creatief zijn en vol leuke ideeën zitten, die mensen komen er ook. Zo kun zeggen dat letterlijk iedereen hiermee aan de slag gaan. Maar liefst helft van de ontwerpers van 3D producten zijn autodidact en hebben de technieken zichzelf eigen gemaakt. Zo wordt er gewerkt met schetsen, programma’s zoals Bender, en natuurlijk ook YouTube. Het aantal uitlegvideo’s dat je hier vind is natuurlijk bijna oneindig. Iedereen met goede ideeën vindt hier de nodige kennis en inspiratie om ze ook in de werkelijkheid te kunnen omzetten. De techniek is dus niet langer een drempel. Ook op de website van het bedrijf worden heel veel tips gegeven voor beginnende ontwerpers. Zo wordt het steeds gemakkelijker om zelf een ontwerp te maken en het te uploaden. De website van het bedrijf biedt voldoende tools aan om de beginnende ontwerper de nodige ondersteuning te geven. Dit gebeurt onder andere door middel van Javascript. Als je geen design ervaring hebt, maar wel kunt programmeren is dit je vertrekpunt als 3D-print ontwerper. Daarnaast bestaat er nog een zgn. API (Application Program Interface) waarmee bedrijven die zelf software hebben ontwikkeld deze kunnen koppelen aan de software van Shapeways om zo de ontwerpen te laten printen. De modellen worden rechtstreeks geüpload naar de site van Shapeways en kunnen zo meteen gemaakt worden.

Veel concurrentie voor de 3d ontwerper

Hoewel er steeds meer mogelijk is, wordt ook duidelijk dat er nog steeds veel werk aan de winkel is. De ontwikkelingen staan gelukkig niet stil. Er wordt volop verbeterd aan de techniek. Hoewel het steeds gemakkelijker wordt om nieuwe dingen te ontwerpen, kom je als ontwerper nog steeds voor onvoorziene situaties te staan. We noemen een voorbeeld. Sommige ontwerpers kiezen bewust voor kunstobjecten. Andere mensen kiezen ervoor om gebruiksvoorwerpen te maken. Soms komt het voor dat er dan problemen met auteursrechten ontstaan. Er bestaat heel veel concurrentie in de sector. Zelfs kunstenaars hebben het al eens meegemaakt. Een van de klanten van Shapeways maakte een heel mooi kunstobject. Het was een eigen creatie. Toch werd het de volgende dag nadat hij het om line had gezet meteen al gekopieerd. Het is dus zaak de concurrentie altijd een stap voor te zijn. Jammer genoeg is het niet altijd mogelijk. Als bescheiden ondernemer ben je niet altijd even goed beschermd. Dit is echter niet een reden om het meteen op te geven. De boodschap is dan gewoon blijven gaan en voordoen. Een tip wil deze klant zeker wel meegeven. Zorg er altijd voor dat je werk bij een groot publiek bekend is. Zo wordt namaak van het echte werk al vlug onderscheiden en is de kans groter dat er werk van gemaakt wordt maar ook dat mensen bewuster voor jou werken kiezen.

Shapeways is het meest gebruikte platform voor 3D producten

Dit is geen wonder want de kwaliteit die het bedrijf biedt is hoog. Dit heeft gevolgen voor de levertijd. Momenteel wordt er gewerkt om deze tijd zo kort mogelijk te houden en toch de hoge kwaliteit te kunnen blijven bieden. Het is belangrijk om modellen te controleren alvorens ze naar de printer gestuurd worden. Hierbij komt heel wat menselijke arbeid aan te pas die nodig is om goede kwaliteit te leveren. Er wordt gekeken om bestaande processen verder in te korten qua levertijd. Shapeways werkt met machines die bedoeld zijn om industrieel gebruikt te worden. De producten die hier uit de machine rollen zijn echt wel klaar voor gebruik. Het zijn dezelfde machines die ook in de auto-industrie gebruikt worden om snel auto-onderdelen te maken. Shapeways biedt dezelfde technieken nu aan voor de gewone consument. Deze apparaten bieden momenteel het beste dat op de markt is. Dat wil echter niet zeggen dat de techniek niet voor verbetering vatbaar zou zijn. Alles kan steeds beter. Zo spraken we in het begin gaat artikel over de overstap van kunststof naar duurzame materialen zoals keramiek en goud. Toch kan het nog beter. Een combinatie van verschillende materialen wil nog wel eens moeilijkheden opleveren en sommige materialen zijn beperkt qua kleur. In bepaalde gevallen levert dit een beperking op bijvoorbeeld voor de mogelijkheden van artiesten. Wanneer meerdere materialen in een product gebruikt kunnen worden, en kleur printen geen probleem meer is, dan zijn we nog maar een stap verwijderd van integratie van electronica in 3D ontwerpen. En als dat gebruikt kan worden kunnen we direct bruikbare producten ontwerpen. Het moge duidelijk zijn. We staan aan de vooravond van een ware 3D-revolutie.

Tot slot enkele meningen over Shapeways:

Een absolute aanrader

Ik ben zeer tevreden over de service van Shapeways. Ik heb al verschillende dingen ontworpen en enige tijd later had ik dat product in handen. Je zult een beetje geduld moeten hebben, een kleine week, maar het is de moeite waard. Voor elke serieuze ontwerper is dit een adres om zeker eens te proberen. De verzending is erg goed en zelfs de breekbare onderdelen heb ik steeds in prima conditie ontvangen. De doos die ik ontving was wel erg groot maar dat zal wel nodig zijn.

Prima bedrijf

Ik ben erg positief over Shapeways. Ik ontwerp regelmatig stukken en heb ook al veel dingen verkocht via dit platform als ik het zo mag noemen met mijn eigen webwinkel bij Shapeways. Ik ga hier zeker dingen blijven bestellen. Problemen met de website worden steeds snel opgelost door een enthousiast team van medewerkers. Als er toch iets later geleverd zou worden is hier steeds goed over gecommuniceerd. Als ik eens hulp nodig had dat werd dit ook snel geboden door de deskundige helpdesk van Shapeways.

Bron: https://www.shapeways.com/

Bron: https://tweakers.net/video/8815/de-maakbare-wereld-van-3d-printen-shapeways.html