Waar gratis 3D modellen vinden?

Als je wilt kennismaken met de mogelijkheden van de techniek van het 3D-printen, dan is het uiteraard noodzakelijk dat je een object voor ogen hebt dat je wilt gaan printen.  We kunnen ons goed voorstellen dat je hier voor het eerst aan begint en geen idee hebt wat je met dit apparaat kunt gaan produceren. Het eerste wat je nodig hebt, is een model van een object dat je wilt vervaardigen.  Dit kun je zelf uittekenen door middel van een programma voor technisch tekenen.  Niet iedereen is bekend met deze software.  Daarom zijn er ook alternatieven voor Mogelijk.  Dit zijn de modellen voor 3D printen. Nu is het alleen nog maar zaak om deze modellen terug te vinden. Gelukkig kunnen we onze lezers melden dat hier gespecialiseerde websites voor bestaan. Dankzij deze sites is het zelfs niet nodig om zelf over zulk een apparaat te beschikken. Alles wat je als consument hoeft te doen is je idee als een bestand bij een zulke webshop bestellen en je krijgt je voorwerp gewoon thuis besteld.  Makkelijker kan het haast niet.  Nu is het alleen nog maar de vraag welke van deze sites betrouwbaar zijn en welke je beter niet gebruikt. Om je hierbij beter te kunnen helpen hebben we zelf een overzicht samengesteld van de meest gebruikte webshops voor 3D modellen.

Het mooiste aan deze site is dat de meeste 3d modellen gratis gedownload kunnen worden.

Sommige van deze webwinkels geven je ook de mogelijkheid om je voorwerpen die je zelf hebt gemaakt te koop te stellen.  In dit geval kun je deze site ook vergelijken met een soort Marktplaats voor 3D voorwerpen.

Thingiverse

Thingverse 3d modelThingiverse is een van de grootste sites voor 3D modellen.  Deze webshop is trouwens ook verbonden met het merk van 3D-printers Makerbot. Deze site staat niet meer in kinderschoenen en geeft een zeer degelijke indruk. Je vindt hier een groot assortiment aan bestanden die geschikt zijn om met je 3D printer te vervaardigen.  Deze bestanden noemt men stl-bestanden. Deze kun je eenvoudig en zonder te betalen downloaden en vervolgens gewoon door je eigen 3D printer laten printen.

[ga naar website]

 

GrabCAD

GrabcadGrabCAD is een andere site waar je gratis 3D modellen als stl-bestand kunt downloaden. Ook deze site kun je helemaal gratis gebruiken. De gebruikers zijn er zeer goed over te spreken. Het is dan ook geen wonder dat GrabCAD zeer hoge waarderingscijfers krijgt. Behalve een hele grote bibliotheek aan stl-bestanden vind je hier ook informatie om zelf aan de gang te gaan met het ontwerpen van 3D modellen.

[ga naar website]

 

NIH 3D Print Exchange

De NIH 3D Print Exchange stelt 3D-enthousiastelingen in staat om niet alleen stl-bestanden te kunnen downloaden.  Je kunt hier ook je eigen modellen uitwisselen met andere gebruikers.  Kortom, dit is een hele actieve gemeenschap waar je als beginner en als gevorderde heel wat kunt van opsteken. Hier vind je ook wetenschappelijke modellen die in de praktijk kunnen gebruikt worden in de medische wereld.  Dit is dus niet bedoeld voor modellen van speelgoed. Meer nog, hier kunnen specialisten ook terecht voor modellen van prothesen, onderdelen van het hart en zelfs voor modellen op het gebied van de neurologische wetenschappen.  Dit is een zeer gespecialiseerde site die met recht en reden een site voor hoogtechnologische hoogstandjes mag worden genoemd.  We hoeven onze lezers alvast niet te vertellen dat deze website heel hoge waarderingscijfers krijgt van de gebruiker van deze bijzondere niche.

3D Warehouse

3D Warehouse Is alweer een gespecialiseerde website die zeer hoge waarderingscijfers krijgt van haar gebruikers.  Ook dit is een niche website.  De modellen die je hier kunt downloaden worden gebruikt in sectoren zoals de architectuur design of modelbouw. Deze site beschikt ook over een eigen zoekmachine.  Op deze manier wordt de gebruiker in staat gesteld om zeer gericht te zoeken.  Zo krijg je alvast geen ongewenste zoekresultaten.

NASA

Nasa3d modelNASA mag niet ontbreken in deze lijst van sites waar je modellen kunt downloaden om te kunnen printen in 3D.  De site ziet er misschien een beetje saai uit, maar dat mag de pret zeker niet drukken.  Alles wat je hier kunt downloaden is zoals je van dit instituut voor de ruimtevaart mag verwachten zeer wetenschappelijk verantwoord. De modellen die je hier vindt zijn allemaal bedoeld voor educatieve doeleinden. Onderwijzers en docenten vinden hier alles wat nodig is om hun leerlingen of studenten wegwijs te maken in de ruimtevaart.  Zo vind je hier het model van de raket Apollo 11 en anders moois zoals de Hubble telescoop.  Natuurlijk mogen planeten hier niet ontbreken.

[ga naar website]

 

MyMiniFactory

MyMiniFactory is een community van gebruikers van 3D-printers. Hier kun je dus niet alleen modellen vinden, maar ook andere hobbyisten die net als jij het beste uit hun apparaat willen halen. De modellen die je hier vindt zijn trouwens van de hand van professionele ontwerpers.  Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je altijd kwaliteit krijgt. Mocht je toch nog niet vinden waar je naar op zoek bent, dan heb je de mogelijkheid om een verzoek te plaatsen op de website.  Een van de ontwerpers die meewerkt aan dit project zal dan zo vlug mogelijk het model uitwerken zodat jij het kunt downloaden. Wat ook belangrijk is om te weten, is dat deze site niet alleen in het Engels werkt, maar ook nog eens in zeven andere talen.

YouMagine

YouMagine is een website voor 3D-modellen die banden heeft met het merk van 3D printers Ultimaker.  Dit is uiteraard een uitstekende referentie. Dit merk staat voor open source en dit is ook het geval voor de modellen je hier aangeboden krijgt.  Je kunt hier als gebruiker gewoon modellen uploaden die dan door anderen kunnen worden gedownload. Zowel makers van modellen als mensen die modellen nodig hebben, zijn hier dus van harte welkom.

Zortrax library

zortrax 3d model gratisZortrax library was vroeger een online bibliotheek voor 3D-modellen die enkel geschikt waren voor het gelijknamige merk.  Nu kun je hier modellen vinden die voor de meeste andere merken van printers eveneens geschikt zijn. Er is wel een belangrijke beperking hier. Alle modellen die je hier vindt, zijn enkel geschikt om te worden vervaardigd met ABS filament.

[ga naar website]

 

Dremel

Dremel staat uiteraard bekend als fabrikant van 3D-printers.  De modellen die je op deze site vindt zijn dan ook enkel geschikt om gebruikt te worden in combinatie met dit merk van printer.  Dit is natuurlijk een groot nadeel. De modellen zijn geschikt om gebruikt te worden met ABS filament. Niets houd je natuurlijk tegen om het ook eens niet te proberen met een ander soort van materiaal. De modellen die je hier ziet zijn gratis 3d modellen.

The Forge

The Forge is een wel zeer bijzondere site. Hier vind je alleen maar modellen die ontworpen zijn door een kunstenaar die gespecialiseerd is in 3D print. De naam van de kunstenaar is Zheng3.  Hij maakt niet alleen kunst maar ook gebruiksvoorwerpen.  Hier kun je er zeker van zijn dat de modellen die je hier kunt downloaden niet alleen gratis zijn, maar er ook nog eens zeer stijlvol uitzien. Je kunt bijna niet geloven dat alles wat je hier aantreft helemaal gratis te downloaden is.  Als je het ons vraagt, is dit een echte aanrader voor wie op zoek gaat naar exclusieve modellen.

New Matter

New Matter is eveneens een site die verbonden is met een merk van printers. Op review sites krijgt deze verzameling van gratis 3d modellen niet zo’n hoge waarderingscijfers. Volgens ons is dit compleet onterecht.  Wat je hier kunt downloaden ziet er weliswaar zeer klassiek uit, maar deze modellen zijn zeker geschikt voor wie pas begint met het 3D-printen.  Wat je hiermee kunt printen zijn onder andere kunstbloemen, bloemstukjes en enkele andere decoratieve voorwerpen die zeker niet zullen misstaan en gelijk welke huiskamer. Deze voorwerpen zijn zeker heel goed geschikt als cadeau voor Moederdag of gewoon als je eens een goede vriendin wilt verrassen. Ook hier is wat je downloadt helemaal voor niets. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Sketchfab

Sketchlab gratis 3d modelOp Sketchfab vind je alleen maar modellen die door gebruikers zelf online zijn gezet en die door andere gebruikers zoals jij zelf gedownload kunnen worden om dan met de eigen printer te worden geproduceerd. Het gamma aan modellen dat je hier vindt is dan ook zeer divers en afhankelijk van de interesses van de bezoekers van deze website.  Bijzondere ontwerpen die we hier aantreffen zijn onder andere modellen van Japanse manga en anime. Dit is een site voor mensen die op zoek zijn naar bijzondere objecten op zijn tijd en die je op een andere uitwisselings- site niet kunt vinden. Dit verklaart waarom een algemeen publiek deze site maar gemiddeld waardeert. Het is wel een pareltje voor wie houdt van bijzondere en zelfs excentrieke modellen.

[ga naar website]

 

The Polar Cloud

The Polar Cloud is meer dan zomaar een site waar je gratis 3d modellen kunt downloaden.  Dit is een heuse community waar meerdere gebruikers altijd bereid zijn om begin is te helpen. Je vindt hier dus niet alleen modellen, maar ook informatie hoe je zelf kunt beginnen met het opstellen of samenstellen van zulk een model.  Deze site is dan ook een absolute aanrader Voor wie mee wil doen dan gewoon maar wat iemand anders al ontworpen heeft, klakkeloos na te maken. Het mooiste aan deze site is dat iedereen die er gebruik van maakt zeer behulpzaam is. Dit is dan ook een absolute aanrader voor Beginners.

STLFinder

STLFinder: Het minste dat je van deze site kunt zeggen is dat de naam gewoon aangeeft dat je hier kunt vinden: stl-bestanden.  Al de bestanden die je hier vindt zijn gratis 3d modellen en dat is natuurlijk mooi meegenomen. De hele verzameling bestaat momenteel uit een paar honderd modellen. Dit lijkt misschien niet zoveel, maar je kunt hier toch veel nuttige dingen vinden om mij te proberen of te beginnen met je 3D-printer. Positief aan deze site is dat er een handige zoekmachine aan verbonden is.  Dat maakt het zoeken nog heel wat gemakkelijker.

Cults

Cults is  een Franse site die gebruikers de mogelijkheid geeft om hun modellen gratis ter beschikking te stellen.  Tegelijkertijd krijgen de ontwerpers ook de mogelijkheid om modellen te verkopen. In die zin is deze site dus ook een soort Marktplaats voor modellen. Wie hier op zoek gaat naar een geschikt model vindt hier altijd wel iets bijzonders.  Zo moet je opletten of het model van je keuze wel gratis is.  Het kan natuurlijk wel zijn dat de maker er wel geld voor vraagt.  De kans dat je hier wat gratis op de kop kunt tikken blijft natuurlijk wel groot.  Voor zover wij de site hebben kunnen beoordelen, is de kwaliteit van de modellen behoorlijk tot kwaliteitsvol te noemen. Bovendien is het belangrijk om weten dat je deze site niet alleen in het Engels kunt gebruiken maar ook in het Frans en in het Spaans.

Libre3D

libre3d modellenLibre3D Deze naam doet een beetje denken aan de alternatieve Office pakketten zoals openoffice of libreoffice. Het opzet van deze site is trouwens hetzelfde. De oprichter Is dezelfde man die ook achter het merk  reprap zit: Adrian Browyer. Wie van open source houdt, moet deze site zeker eens een keertje hebben bezocht.  Uiteraard zijn alle stl-bestanden hier gratis te gebruiken. Je vindt hier ook nuttige helpfiles en andere informatie voor beginners.

[ga naar website]

 

CGTrader

CGTrader Is niet alleen een website waar je gratis 3D modellen kunt downloaden. Zoals de naam doet vermoeden is dit ook een Marktplaats waar de modellen te koop worden aangeboden.  Toch vind je hier ook mooie modellen die helemaal gratis zijn te downloaden. Als gebruiker moet je hier wel goed opletten welke voorwerpen of modellen gratis worden aangeboden en voor welke je moet betalen. De gratis modellen die je hier vindt zijn niet gebonden aan een of ander merk van printer.  In principe zou je deze ontwerpen op gelijk welke printer moeten kunnen printen.

Ons besluit:

Ook wie nog niet in staat is om zelf een 3D model te ontwerpen, kan online toch heel wat moois vinden om met de 3D printer aan de slag te gaan.  Veel van de aangeboden tekeningen en 3d modellen kun je gratis downloaden.  Zo kun je vlug aan de slag.  Het nadeel is wel dat de kans groot is dat iemand anders hetzelfde model ook gaat gebruiken.  Toch is het mogelijk om ook voor geen geld mooie en unieke modellen te vinden.  Gratis staat in dit geval dus zeker niet voor waardeloos.