Filamentmerken

3D printers worden steeds belangrijker en daarom is het ook voornaam om met goed materiaal te werken, want het materiaal waarmee u hier voorwerpen mee ontwerpt en bouwt, is natuurlijk heel erg belangrijk. Dat is ook de reden waarom u kiest voor de allerbeste kwaliteit. Nu zijn er wel honderden filamentmerken op de markt en dan is het wel heel erg moeilijk om daaruit de beste te kiezen. Daarom doet u er goed aan om eens te bekijken of er geen overzicht bestaat waarbij alles op een rijtje wordt gezet. Wie geregeld bezig is met 3D printen, is op de hoogte van het feit dat deze techniek nog steeds verder ontwikkeld wordt. Dat is de voornaamste reden waarom u er goed aan doet om alle ontwikkelingen goed bij te houden. Dit geldt ook voor het materiaal dat u gebruikt. We hebben het is hier over de filamenten.

Wat vorig jaar een goed filament was is, is dit mogelijk dit jaar niet meer. Dat is de reden dat we er we in ons overzicht de voorkeur aan geven om de meest recente ontwikkelingen op te volgen. Daarom houden we ons overzicht bewust zowel zo volledig  mogelijk, als compleet neutraal. Dit onderzoek is immers niet gebonden aan een merk. Wij nemen contact op met gewone gebruikers en gaan dus niet voort op reclamepraatjes van bekende merkfilamenten. Zo kunt u er zeker van zijn dat de top 15 die wij u geven gestoeld is op echte gebruikerservaringen en dus geen marketing agenda bevat. In dit overzicht vinden we het belangrijk om niet alleen te zeggen wat de beste filamenten zijn maar ook waarom deze filamenten het beste. Iedereen heeft namelijk andere voorkeuren. Sommige mensen zijn op zoek naar sterk filament. Andere consumenten zijn op zoek naar bepaalde kleuren.  Afhankelijk van het object dat u wilt creëren, is het belangrijk om een overzicht te hebben van welke materialen dat u kunt gebruiken. Daarom is het belangrijk dat deze drie onderdelen goed van elkaar scheiden en niet door elkaar gebruiken als argument. Anders zijn we appels met peren aan het vergelijken. Tevens is het voornaam dat u gemakkelijk de juiste grondstof kunt kopen. Filament dat u alleen maar in Azië kunt bestellen, daar heb u natuurlijk niks aan. U doet er het beste aan om te kiezen voor een lokaal bedrijf dat gemakkelijk kan leveren en al alles wat u nodig heeft op voorraad hebt. Tevens is het goed om te weten welke prijs u daarvoor betaalt. Prijzen in Dollars, Yen of Pond kunnen nog wel eens tot verwarring leiden. Dat is de reden dat wij ervoor zorgen dat u altijd een goed overzicht hebt en de correcte prijzen krijgt in dit overzicht.

 

 15 filamentmerken uitgelicht

MatterHackers

filamentmerken 3dMatterHackers is het eerste merk dat we willen voorstellen. MatterHackers komt uit Californië. Het is een filamentmerk dat over heel de wereld bekend is en gemakkelijk te bestellen is omdat het geen leveringskosten aanrekent aan zijn klanten. Natuurlijk moet u vanuit Europa wel goed nagaan dat u de douanekosten dient te betalen, hoewel met de prijzen die MatterHackers hanteert het wellicht niet nodig  is om dit te doen. Een kilo filament kost ongeveer 29 dollar.  Dat is ongeveer ook de prijs die de douane als bovengrens hanteert om goederen zonder kosten te kunnen klaren.

[bekijk website]

Filamentum

Filamentum is een Nederlands merk van 3D filament. Hier hebt u de keuze tussen ABS en PLA en daar houdt het ook zo’n beetje bij op. Dat klinkt heel erg saai, maar dit merk is wel heel erg inventief omdat u hier verschillende kleuren filament kunt kopen. Het aantal kleuren dat u hier vindt is erg uitgebreid. De prijs van de filamenten is gemiddeld tot hoog te noemen, maar u krijgt er toch heel veel kleuren voor terug. Daarom is dit zeker een aanrader als u in België of Nederland. Filamentum bestaat in de volgende kleuren: blauw, lila, geel, gele gloed in het donker, lichtgroen, natural, oranje, rood, wit, zilver en zwart.

3D filaprint

3D filaprint  is een filament dat geproduceerd wordt in het Verenigd Koninkrijk en dat heeft voor gevolg dat de prijzen aangegeven worden in pond. Maar u kunt hier ook prijzen in dollar of in euro’s vinden. Dit is dus lekker gemakkelijk. 3D filaprint introduceert filamenten zoals PLA en ABS. Behalve deze verschillende soorten vindt u hier ook verschillende kleuren zoals zwart, wit, geel, groen en verschillende soorten paars. 3D filaprint is een zeer betaalbare grondstof.  Het product wordt verkocht aan een eerder gemiddelde prijs of zelfs lage prijs. Deze wordt ook in euro en dollar uitgedrukt.

3D prima

filamentmerken PRIMA3D prima is filament dat aan een betaalbare prijs verkocht wordt. Het filamentmerk is afkomstig uit Zweden. De prijzen worden ook uitgedrukt in euro. Vanaf  10 tot 29 euro per kilo kun u hier wit of zwart filament kopen. Andere verkrijgbare kleuren zijn geel, groen, blauw, paars of rood. Daarenboven zijn er nog veel meer mogelijkheden zoals bruin of oranje. U vindt hier ook verschillende soorten filament  tot uw beschikking.  We denken dan aan PLA, ABS, HIPS, Nylon, PETG en speciale filamenten. U krijgt u dus ook veel meer mogelijkheden om uw printer zoveel mogelijk aparte objecten te laten vervaardigen.

[bekijk website]

IC3D

IC3D is een Amerikaanse producent van filament. Dat wil zeggen dat u dit soort filament gemakkelijk op eBay kunt vinden. IC3D produceert PLA en ABS. Dat zijn de meest voorkomende flora en soorten. Hoewel dit filamentmerk vrij duur is om aan te kopen, is het toch een merk dat hoog geprijsd is. Op die manier kunnen we zeggen dat het niet echt een aanrader is. U hebt echter wel  de keuze uit een heleboel kleuren, dus buiten het normale wit en zwart vindt u hier ook grijs, geel, oranje, rood, blauw en groen.

Faberdashery

Faberdashery  is een producent van filament uit het Verenigd Koninkrijk. Deze producent vervaardigt alleen PLA. Dit kan als een beperking overkomen. Belangrijk om weten is dat deze fabrikant een  nevenactiviteit heeft ontwikkeld waarbij advies leveren aan bedrijven m.b.t. de mogelijkheden van 3D printen. Dit bedrijf speelt een grote rol op het gebied van consultancy. U vindt hier trouwens ook veelkleurig filament. U kunt hier dus veel meer vinden dan wit en zwart filament, maar ook geel, blauw, groen en alle kleuren van de regenboog. De naam Faberdashery doet trouwens ook denken aan het Engelse woord voor naaigerei.

Makerbot

Makerbot is een Amerikaans bedrijf en is gevestigd in New York. Het filament dat u bij Makerbot kunt kopen is aan de hoge kant geprijsd. Dat wil zeggen dat dit misschien niet zo’n goed bedrijf is om bij te bestellen. Wat wel belangrijk is om weten is dat Makerbot zelf cursussen organiseert om met een 3D-printer te kunnen werken. Dat lijkt allemaal leuk en aardig, maar u moet er wel voor naar New York. Makerbot biedt natuurlijk ook verschillende soorten filamenten zoals PLA, ABS, flexibele en oplosbare filamenten. Dit alles vindt u in verschillende kleuren. Omwille van de hoge prijs is het niet zo’n aanrader om hier te kopen want behalve de prijs moet u natuurlijk ook aan de verzendkosten en de douanekosten denken.

Formfutura

Formfutura  is een Nederlands bedrijf dat een gekend merkfilament produceert. Formfutura verkoopt zijn producten aan een lage tot een zeer hoge prijs. Dit maakt dat dit deze producten voor 3D printen van dit bedrijf zeer toegankelijk zijn voor groot publiek. U vindt hier trouwens veel soorten filamenten. We zetten ze even op een rij. Formfutura produceert PLA, ABS, HIPS, HDGlass en speciale filamenten. Behalve de verschillende soorten, vindt u hier ook verschillende kleuren zoals geel, groen, blauw en oranje. U kunt u dus echt wel direct mee aan de slag. Het is tevens ook de bedoeling van dit bedrijf om zoveel mogelijk mensen toegang  te geven tot de techniek van het 3D printen.

Lulzbot

Lulzbot is een Amerikaans bedrijf dat gevestigd is in de staat Colorado. Het werd in 2011 opgericht. U vindt hier een veelheid aan kleuren van filamenten die we even opnoemen:  ABS, Nylon, PLA, HIPS, NinjaFlex  en speciale soorten zoals copperFill en bambooFill.  Tussen de kleuren vinden we zwart, blauw, bruin, donkerzilver, geel, ‘glow in the dark’, groen, licht zilver, magenta en purper. De prijs is hier vrij hoog. Op dat vlak is Lulzbot geen aanrader. Toch is het een speler waarmee we rekening mee moeten houden, omdat het een bedrijf is dat al lang bestaat en dus een goede naam te verdedigen heeft.

Protopasta

Protopasta is een Amerikaanse producent van filamenten. Voor Protopasta mag het allemaal leuk zijn. Daar hebben ze gelijk in. Het leven is immers al saai genoeg. Los daarvan kunnen we u alleen maar zeggen dat net zoals bij andere Amerikaanse bedrijven de prijzen enorm hoog zijn. Daarnaast moet u natuurlijk ook nog eens rekening houden met de verzendkosten en eventuele douanekosten. Van een bedrijf dat van plezier houdt zou u mogen verwachten dat er verschillende kleuren worden geproduceerd. Jammer genoeg is dat niet waar. U vindt bij Protopasta  zwart en verschillende bruintinten. Dit kunt u bezwaarlijk fleurig en kleurig vinden. In het assortiment van dit bedrijf werden ook HTPLA (voor hoge temperaturen) en PLA filamenten opgenomen.

Polyplus van Polymaker

Polymaker filamentenPolymaker is een merk van filament dat op de Belgische markt te koop is. Een van de populairste producten van polymaker is het Polyplus filament. Dit is geschikt voor verschillende doeleinden. U vindt hier PLA en ABS en ook meer gespecialiseerde soorten van filament. Belangrijk om weten is dat u hier verschillende kleuren kunt vinden. U hoeft dus niet alleen wit en zwart te gebruiken. Zo vindt u hier blauw, geel, rood,  groen, oranje  en alle tinten die u maar kunt bedenken.

[bekijk website]

Taulman 3D

Taulman 3D is een bedrijf dat uit de Verenigde Staten komt. Het hoofdbedrijf is gelegen in de staat Missouri. Net zoals alle andere Amerikaanse merkfilemanten is het merk van filament eerder aan de dure kant. We hoeven u niet te vertellen dat u hierbij ook nog rekening moet houden met douanekosten en verzendkosten, en natuurlijk ook de langere verzendtijd. Toch is het een interessant bedrijf. Ze hebben verschillende soorten van filamenten zoals:  Nylon, t-glase, n-vent en speciale materialen. Hun T-Glase lijkt op het beste ETG filament.  Alle filamenten zijn verkrijgbaar in zwart, wit, rood, groen, blauw en geel. Natuurlijk kunt u uit deze lijst afleiden dat dit bedrijf voor kwaliteit staat. Wanneer u op zoek bent naar deze bijzondere filamenten dan is dit wel een bedrijf waar u kunt overwegen eens iets te kopen.

Witte producten

We zeiden het in het begin van het artikel al: wie op zoek gaat naar filament, kan het beste dicht bij huis zoeken. Tegenwoordig kunt u natuurlijk gemakkelijk online kopen,  maar ook dan zorgt u er beter voor dat u in België of in Nederland koopt. Dat is de reden waarom de grote sites toch nog altijd de beste keuze zijn voor iedereen. We zeiden in het begin al dat we hier geen reclame gingen maken,  maar we kunnen niet buiten de bekendste online sites. U kunt het zo gek niet bedenken of u kunt het online kopen,  dus waarom geen filament in zulke webshops kopen. Het filament dat hier verkocht wordt, is geschikt voor diverse merken 3D-printers.  Los daarvan kunnen we u alvast zeggen dat het filament van de grootste webwinkel van Nederland en België maar liefst 18 kleuren van filament verkoopt. Dit filament kun u gebruiken voor ABS printen.

ColorFabb

ColorFabb  is dan weer een van de Nederlands filamentmerken die staat voor hele hoge kwaliteit. Hier kunt u bijna alles mee maken. Er zijn verschillende soorten filament te verkrijgen bij deze firma. Vermits het bedrijf in Nederland is gelegen hoeft u zich geen zorgen te maken over dure verzendkosten of douanekosten. Wat wel belangrijk is om weten, is dat dit een duur merk van filament is. Het dure prijskaartje is het waard want u krijgt er veel voor terug. Met dit filament hebt u onmetelijk veel mogelijkheden en kunt u er zeker van zijn dat de kwaliteit van de grondstof zal bijdragen tot de kwaliteit van het afgewerkte object. De prijzen variëren hier tussen 36 en 80 euro per kilo.

Merkfilamenten

Bent u een veelprinter? Kies dan voor de iets goedkopere filamentmerken en kijk na of uw 3d printer daarvoor geschikt is voor aankoop

Als laatste van de filamentmerken willen we die bespreken die bij printers worden bijgeleverd. Natuurlijk valt daar wat voor te zeggen. Als u een 3D-printer koopt, is het wel zo handig dat er meteen een grondstof  is bijgeleverd. U kunt namelijk zo meteen beginnen met printen. Er is wel een groot nadeel aan dit soort merkfilamenten. U kunt ze alleen maar gebruiken bij één soort printer. Wanneer u dan later andere printer koopt, moet u er altijd  mee rekening houden dat u misschien met een overschot aan voorraad aan filament zit dat u niet meer met andere  printers kunt gebruiken.